ZMC noch gemeente loopt financiële risico’s door coronazorg

Foto: Google Street View

De gemeente en de Zaans Medisch Centrum lopen geen financiële risico’s door alle extra kosten die het ziekenhuis moest maken om het hoogtepunt van de corona-uitbraak het hoofd te kunnen bieden. Dat schrijft het college in antwoord op vragen van PvdA-raadslid Eylem Koseoglu vragen gesteld over coronabonus voor managers in het Zaans Medisch Centrum.

Naast een aantal leningen uit de jaren 90 kreeg het ZMC in 2012 ook een kredietfaciliteit van de gemeente om pieken in de liquiditeitsbehoefte op te kunnen vangen. Dit hield verband met de verwachte stijging van de exploitatiekosten als gevolg van de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Het ZMC rapporteert eens per kwartaal aan de gemeente hoe de financiële positie is en wat de laatste ontwikkelingen zijn.

Speciale regeling

Landelijk is tussen Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra een continuïteitsbijdrageregeling overeengekomen die ervoor zorgt dat de meerkosten waarmee ziekenhuizen te maken hebben gekregen als gevolg van de coronapandemie vergoed worden. Daarnaast worden de gederfde zorgomzet door afschaling van de niet-coronazorg gecompenseerd. ‘De zorgverzekeraars hebben de garantie gegeven dat geen enkel ziekenhuis door corona in de rode cijfers komt. Hoe de regeling exact voor het Zaans Medisch Centrum uitpakt is nog niet bekend,’ aldus het college.

Coronabonus

De PvdA uitte ook twijfels over de ‘coronabonus’ die het Zaanse ziekenhuis uitkeerde aan managers en die landelijk voor ophef zorgde, onder andere omdat de Ondernemingsraad er niet van op de hoogte was gebracht en verontwaardigd reageerde toen de zaak toevallig aan het licht kwam. De Raad van Bestuur is sindsdien druk geweest met het corrigeren van het beeld dat de leidinggevenden bevoordeeld zouden zijn ten opzichte van het personeel aan het bed. Het college legt het ook nog eens uit.

Conform de CAO

‘Van het ZMC hebben wij begrepen dat een beperkt aantal medewerkers een gratificatie heeft gekregen conform de CAO en het bestaande gratificatiebeleid. Het betreft personeelsleden die gedurende de coronacrisis buitensporig veel extra uren hebben gewerkt, zonder dat het ZMC daar een directe compensatie tegenover kon stellen omdat die mogelijkheid beperkt is tot bepaalde functieschalen. De gratificatieregeling is gebruikt om hen enigszins vergelijkbaar te behandelen als de medewerkers in de uitvoerende zorg, die de extra gewerkte uren uitbetaald hebben gekregen met indien van toepassing een onregelmatigheidstoeslag en een toeslag voor oproepen binnen 72 uur.’

Geen nadelige gevolgen

Dankzij ‘de enorme inzet van alle ziekenhuismedewerkers onder buitengewone omstandigheden’ is de coronazorg volgens het college in het ZMC goed verlopen en is de eerste coronagolf in goede banen geleid. Verwacht wordt niet dat de inzet van het verplegend personeel is aangetast door de commotie rond de ‘bonus’. ‘Wij hebben overleg gehad met de Raad van Bestuur van het ZMC en de situatie besproken. Dit overleg was overigens passend in de reguliere werkwijze waarbij de partijen een goede relatie onderhouden en elkaar bij nieuwe ontwikkelingen informeren. In het overleg is gezamenlijk geconstateerd dat de onjuiste beeldvorming over ‘bonussen’ ongelukkig is en dat dit met betere timing en communicatie mogelijk voorkomen had kunnen worden.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen