‘Bodemdaling veenweidegebied zaak van alle gebruikers samen’

Foto: Google Earth

De Unie van Waterschappen vindt het belangrijk dat het gesprek over de aanpak van bodemdaling in veenweidegebieden met alle betrokken partijen wordt gevoerd. Dat schrijft ze naar aanleiding van het advies Stop bodemdaling in veenweidegebieden dat de Raad voor leefomgeving en infrastructuur vandaag publiceerde.

De bodemdaling hangt voor een groot deel samen met het peilbeheer en staat bij de waterschappen al geruime tijd ‘vol in de aandacht,’ aldus de Unie. De afgelopen jaren heeft het Klimaatakkoord de aanpak daarvan in een stroomversnelling gebracht. ‘Voor waterschappen is de problematiek breder dan het effect op klimaatverandering. De Unie van Waterschappen is daarom blij met de brede aandacht die het advies van de Rli heeft voor het tegengaan van bodemdaling.’

Waterbeheer steeds ingewikkelder

Waterschappen signaleren dat het steeds minder vanzelfsprekend is dat elke gebruiksfunctie van het land op elke plek via het waterbeheer gefaciliteerd kan worden. ‘Hier ligt een belangrijke rol voor de andere overheden die de functies toekennen via ruimtelijke plannen. De waterschappen gaan graag met andere belanghebbenden, waaronder grondeigenaren en gebruikers, in gesprek over hun ambities met het veenweidegebied en het waterbeheer dat daar optimaal aan bijdraagt.’

Door bodemdaling, droogte en klimaatverandering is het belangrijk om als maatschappij te bepalen wat het ons waard is om het veenweidegebied te kunnen blijven gebruiken voor de functies die we voor ogen hebben, schrijft de Unie. Bovendien is veenafbraak niet de enige oorzaak van bodemdaling. Het is van belang om daarbij aan te sluiten bij de processen die in verschillende veenweidegebieden al lopen.

Regionale aanpak

‘Het is belangrijk om niet alleen vanuit het Rijk te sturen op het remmen van bodemdaling, maar om juist ook de regionale aanpak die in veel gebieden al gestart is zo goed mogelijk te ondersteunen.’ In onder andere de polder Westzaan is Staatsbosbeheer net gestart met het herstel van het veenweidegebied. Met de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt de Unie van Waterschappen samen met provincies en gemeenten aan de uitvoering van de afspraken en plannen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen