VVD wil dat aanvragers vergunning de zaak weer vooraf kunnen bespreken

Foto: Haikudeck.com

De VVD wil dat het weer mogelijk wordt om vóór het aanvragen van een omgevingsvergunning op het stadhuis een gesprek te hebben over de haalbaarheid van het achterliggende plan. Nu wordt standaard verwezen naar de digitale vergunningscheck, maar daar kan niet alles getoetst worden omdat niet alle opties in die check zijn opgenomen.

Zaanstad is goed op weg om zich voor de bereiden op de toekomstige Omgevingswet, schrijft raadslid Rina Schenk in een motie en Zaanstad moetinwoners en ondernemers die hier willen investeren koesteren. Het versnellen van de besluitvorming voor een omgevingsvergunning kan een bijdrage leveren om bedrijven een steun in de rug te geven en ook kleine bouwplannen leveren een bijdrage aan het lenigen van de woningnood, aldus Schenk.

Eerder duidelijkheid

‘De wens van onze inwoners is om informatie te krijgen over haalbaarheid en criteria voordat er een aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt ingediend,’ schrijft het VVD-raadslid. Zij wil graag weten wat er nodig is om ervoor te zorgen dat met ingang van 1 januari 2021 de procedure zodanig verbeterd wordt dat er al aansluiting wordt gezocht bij de Omgevingswet en dat er zo snel mogelijk gereageerd wordt gereageerd op aanvragen van omgevingsvergunning en te zorgen dat het weer mogelijk wordt om op voorhand informatie te krijgen of een plan haalbaar is en met welke voorwaarden.

Omgevingswet

In de Omgevingswet staat dat de reguliere aanvraagprocedure met een beslistermijn van acht weken geldt voor ‘bouwen, aanleggen, slopen, gemeentelijke monumenten en afwijkingen van het bestemmingsplan die met de kruimelgevallenregeling kunnen worden vergund’. De uitgebreide procedure, met zienswijzen en een beslistermijn van 26 weken, geldt onder andere voor afwijkingen van het bestemmingsplan waarvoor een ruimtelijke onderbouwing nodig is en voor een (niet-neutrale) milieuactiviteit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen