Kanttekeningen bij vier kliko’s voor deel bewoners Koog

Foto: Gemeente Zaanstad

Het verwijderen van de bovengrondse afvalcontainer op de hoek van het Breedweer – Zuideinde in Koog aan de Zaan roept vragen op bij Rosa. De gemeente geeft de bewoners een eigen container voor restafval, omdat er in de omgeving geen plek is voor een ondergrondse container wegens een wirwar aan kabels en leidingen in de grond.

De betreffende bewoners hebben dus straks vier kliko’s op het erf of in hun tuin en dat vinden niet alleen zij, maar ook Rosa te veel van het goede. Sommige bewoners houden nauwelijks een buitenruimte over ‘en dat kan niet de bedoeling zijn,’ houdt raadslid Mariska Schuttevaêr het college morgenavond voor tijdens het digitale vragenuurtje van de gemeenteraad. ‘Ook constateren wij dat met deze oplossing de impuls tot het goed scheiden van afval aan huis weggenomen wordt. Papier, plastic, GFT etcetera wordt in het huidige grondstoffenplan immers aan huis opgehaald en het is juist de bedoeling dat men voor het restafval een stukje moet lopen.’

Vragen

Rosa wil weten welke straten het weghalen van de container precies gaan voelen, per wanneer dat gaat gebeuren, of er écht nergens in de omgeving een ondergrondse restafvalcontainer kan worden ingegraven en of het idee is om de bovengrondse container te handhaven op de huidige locatie of op een andere plek in de buurt. Dat hoeft volgens Schuttevaêr dan geen permanente ontsiering van de omgeving te worden, maar zo’n bak zou ook aantrekkelijker kunnen worden gemaakt met een betimmering van hout of stickers met historische beelden.

Vaker legen

Het college zal worden gevraagd of dat bereid is om het weghalen van de huidige container op te schorten en om eerst naar een andere oplossing dan een kwartet kliko’s te zoeken. Rosa is het daarnaast niet eens met het besluit om de kliko’s voor restafval slechts eens in de vier weken te legen: dat is te weinig. ‘Luiers, incontinentiemateriaal en kattenbakvulling mogen immers niet bij het GFT, maar moeten bij het restafval. Zeker in de zomermaanden kan dit voor behoorlijk wat stankoverlast en ongedierte gaan zorgen. Ook zal de minicontainer met restafval bij frequent gebruik van incontinentiemateriaal en luiers binnen één à twee weken echt wel vol zitten,’ aldus Schuttevaêr.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen