Vrijwilligersfeest van dit jaar doorgeschoven naar juni 2021

Foto: Pixabay / MarjanNo

Zaankanters voor Elkaar en de gemeente hebben samen besloten om het jaarlijkse Vrijwilligersfeest door te schuiven van 7 december naar juni volgend jaar.

 

 

 

De reden van het uitstel zijn de coronamaatregelen, die grote samenkomsten nog steeds verhinderen. In het voorjaar zijn bovendien de dagen langer en er is meer kans op lekker weer, zodat het feest ook buiten kan plaatshebben.

Wethouder Rita Noordzij van Actief Burgerschap laat op Facebook weten dat ‘heel jammer’te vinden, maar dat er geen andere keus was. ‘Onze gezondheid staat natuurlijk voorop. Zaanstad is rijk aan vele vrijwilligers en zij verdienen het om in ’t zonnetje gezet te worden. Dat doen we dan dubbel en dwars in het voorjaar van 2021.’

Blijvende verandering

Zaankanters voor Elkaar organiseert jaarlijks in opdracht van de gemeente Zaanstad tegen het einde van het jaar het Vrijwilligersfeest, waar gemiddeld zo’n 300 Zaanse vrijwilligers in het zonnetje worden gezet. Ook met het oog op een mogelijke nieuwe coronagolf dit najaar is de datum nu verschoven en deze verandering wordt aangegrepen om de feestavond voortaan elk jaar in het voorjaar te houden. Voor dit jaar zijn wel alternatieve feestvormen in kleinere gezelschappen overwogen, maar juist het samenkomen met de vele andere vrijwilligers is de belangrijkste reden om het feest te bezoeken, zo blijkt uit evaluaties.

Ook voorkeur vrijwilligers

De kans bestaat dat er komende juni nog steeds beperkende maatregelen bestaan, maar aangezien in het zomerseizoen gebruikgemaakt kan worden van accommodaties met buitenruimte, biedt dit meer flexibiliteit. De evaluaties laten ook al jaren zien dat de vrijwilligers een voorkeur hebben voor het voorjaar of de zomer. Vanuit logistiek oogpunt is het doorgaans betere weer in juni ook een voordeel, schrijft het college aan de raad: ‘Zeker oudere vrijwilligers haken met slecht weer op de avond van het feest vaak af.’

Attentie op 7 december

De gemeente en Zaankanters voor Elkaar willen op de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december de Zaanse vrijwilligers wel op een speciale manier in het zonnetje zetten. Aan de invulling daarvan wordt nog gewerkt. Zaankanters voor Elkaar financiert dat met een deel van het budget dat beschikbaar was voor het Vrijwilligersfeest van dit jaar. De rest van dat geld uit de gemeentelijke subsidie wordt overgeheveld naar het budget voor het feest in 2021.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen