Onder landelijk en provinciaal gemiddelde met zonnepanelen

Foto: Flickr / Wijkvereniging Tuinwijk

Energiebedrijf Vattenfall heeft onlangs de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten gepubliceed, waarmee inzichtelijk wordt gemaakt hoe huishoudens duurzaamheid toepassen in en om het huis. In Zaanstad heeft 6,1 procent van de huishoudens zonnepanelen, zo blijkt uit die index. Het Nederlandse gemiddelde is negen procent en het provinciale 6,6 procent.

Bron: Vattenfall

 

 

 

 

Noord-Holland staat in de top drie van de minst duurzaamste provincies van Nederland: alleen Zuid-Holland scoort slechter op basis van de cijfers van Vattenfall. Dat werkte met de meest recente data van Rijkswaterstaat, het Centraal Bureau voor de Statistiek en Cobra Groeninzicht. Noord-Holland doet het niet goed met de plaatsing van zonnepanelen, het aantal ISDE-subsidieaanvragen en de mate van verstening. Op basis van de Duurzaamheidsindex blijken de huishoudens er gemiddeld 80 procent minder vaak duurzaamheid toe te passen in en om het huis. Gemeenten die juist wel goed scoren zijn Opmeer, Texel en Koggenland.

Beschermde stadsgezichten en hoogbouw

Een mogelijke verklaring voor het gebrek aan interesse is mogelijk ook met aantal beschermde stadsgezichten en de relatief grote mate van hoogbouw in de steden, aldus Vattenfall. In Noord-Holland zijn huishoudens in Heerhugowaard het meest begaan met (zelf) opwekken van energie met zonnepanelen. Daar heeft liefst 18,9 procent van de huishoudens zonnepanelen.

Bron: Vattenfall

 

 

 

 

 

Verstening van tuinen is ongunstig met oog op duurzaamheid en milieu. Hoewel verstening overal in bepaalde mate aanwezig is, kunnen Noord-Hollandse gemeenten ook hier nog stappen maken. In de provincie is namelijk 44,8 procent van de tuinen versteend – meer dan het landelijke gemiddelde van 39,8 procent. In Zaanstad is dat 39,7 procent. De meest groene gemeente is Bloemendaal met een versteningsgraad van 15,5 procent.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen