Leges nieuwbouwwoning hier tegen trend in gedaald

Foto: Pikist / CC0

Kopers van nieuwbouwwoningen moeten steeds meer betalen voor een bouwvergunning, zo blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de Vereniging Eigen Huis is uitgevoerd door IGG Bouweconomie. Maar niet in Zaanstad: hier daalde de prijs een fractie dit jaar.

Voor een omgevingsvergunning bij een bouwsom van 170.000 euro – het door de onderzoekers gehanteerde voorbeeld – moest in Zaanstad vorig jaar 4570 euro worden afgetikt en dit jaar 4340 euro. Dat betekent een winst voor de koper van vijf procent. Landelijk gezien zijn de kosten voor de zogenoemde bouwleges dit jaar gemiddeld 2,4 procent hoger dan in 2019, blijkt uit het onderzoek. In enkele gemeenten zijn de kosten zelfs meer dan verdubbeld.

Bron: Vereniging Eigen Huis

 

Vereniging Eigen Huis vindt de verschillen tussen gemeenten onaanvaardbaar groot en dringt er bij minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken niet voor het eerst op aan om de kosten aan banden te leggen. Kerkrade maakt het het bontst met de prijjzen: daar kost de omgevingsvergunning bouwactiviteit zoals de officiële naam luidt dit jaar 8269 euro, een stijging van bijna 150 procent vergeleken met de 3316 euro van vorig jaar. In Leiden betaalt een nieuwbouwkoper nu 115 procent meer dan een jaar geleden: 7640 euro in plaats van 3548.

Enorme verschillen

Ondanks de extreme stijging is Kerkrade niet eens de duurste gemeente. Die twijfelachtige eer gaat naar Terschelling. Op dat Waddeneiland betaalt de koper maar liefst 11.946 euro voor de bouwvergunning, een stijging van 94 procent ten opzichte van 2019 (6150 euro). Nummer twee is Oegstgeest met 9180 euro (7582 in 2019), gevolgd door het Groningse Veendam met 9005 euro (was vorig jaar 7250). Voorschoten was vorig jaar koploper met 12.000 euro aan leges voor een gemiddelde nieuwbouwwoning. Deze gemeente reageerde op de kritiek van Eigen Huis en verlaagde de leges dit jaar met bijna 29 procent, naar 8840 euro.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Beekdaelen in Limburg, waar de vergunning dit jaar 2351 euro kost, in vergelijking met de 3840 euro van vorig jaar (min 39 procent). In Baarn daalde de prijs van 7480 naar 4920 euro (min 34 procent). De laagste bouwleges betalen nieuwbouwkopers in Den Haag: 2057 euro.

Open kaart spelen

Door deze enorme verscillen is volgens algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis Cindy van de Velde dezelfde nieuwbouwwoning in de ene gemeente vele duizenden euro’s duurder dan in een andere. ‘Dat moeten we echt niet willen. Al vele jaren is de reactie van opeenvolgende ministers dat deze enorme prijsverschillen ongewenst zijn en daarom moet nu eindelijk eens iets gebeuren,’ zegt zij. ‘Pas als alle gemeenten open kaart moeten spelen over hun kostenberekening kan worden gecontroleerd of die ook gerechtvaardigd is. De gemeenteraad kan dan beter controleren waar excessief hoge leges op zijn gebaseerd en zo nodig ingrijpen. Bij gemeenten die onwillig zijn om die openheid te geven, zou minister Ollongren moeten ingrijpen.’

Lak aan VNG-model

Veel gemeenten schuiven het vrijblijvende kostenmodel voor bouwleges van de Vereniging Nederlandse Gemeenten al jaren terzijde. Omdat iedere gemeente de kosten van vergunningverlening op eigen wijze berekent, is het onmogelijk na te gaan of de bedragen in redelijke verhouding staan tot de werkzaamheden. Op elke vraag over een verhoging, kan het antwoord zijn dat die ‘in lijn is met de gemaakte kosten’.

De bouwleges die een koper betaalt zijn niet alleen afhankelijk van het tarief dat de gemeente rekent, maar ook van de bouwkosten van de woning. Doorgaans zijn de leges gebaseerd op een percentage van de bouwkosten. De afgelopen vijf jaar zijn zowel de gemiddelde legestarieven als de gemiddelde bouwkosten gestegen en zo krijgt de toekomstige huiseigenaar een dubbele verhoging gepresenteerd.

Kwart meer kwijt

Naast een stijging van het legestarief van ruim zes procent in vijf jaar tijd zijn de bouwkosten in diezelfde periode met ruim zeventien procent gestegen. Gemiddeld betaalt een koper van een nieuwbouwwoning daardoor dit jaar bijna een kwart meer voor dezelfde bouwvergunning dan in 2015. Bij de meeste belastingen (zoals de OZB of het eigenwoningforfait) daalt het tarief juist als de waarde van de woning stijgt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen