Niets opgeschoten wat betreft camperplaats bij de Schans

De betaalde plekken in Wormerveer zijn een flop geworden.
De betaalde plekken in Wormerveer zijn een flop geworden.
Foto: Google Street View

Armoe troef. Zo typeerde raadslid Simone van Otterloo van Lokaal Zaans gisteren de camperplaats op het P+R terrein van het station Zaandijk Zaanse Schans en niemand kon daar iets mooiers van maken. Maar wil de plaatselijke politiek die plek wel tijdelijk houden tot er een beter alternatief is? De meningen zijn verdeeld.

Een raadsvoorstel van het college om de plek officieel aan te wijzen als camperplek sneuvelde vorig jaar, en volgens Rina Schenk (VVD) behelsde het voorstel dat gisteren werd besproken slechts ‘oude wijn in een nieuwe zak’. De zeventien plekken op een kaal parkeerterrein aan het spoor met als enige voorziening afvalbakken en de mogelijkheid om verderop bij het tankstation langs de Fortuinweg het vuilwaterreservoir te legen spreken camperaars maar om één reden aan: ze kunnen er gratis staan. En dat in tegenstelling tot de officiële camperplaats voor vijf kampeerwagens aan de Wandelweg in Wormerveer, waar voor twee personen twaalf euro per nacht moet worden betaald.

Alternatieve plekken

Campinghouders in de omgeving hebben moeite met de gratis concurrentie in Zaanstad, meerdere fracties met de ongelijkheid tussen Wormerveer en Koog aan de Zaan en er rolden ook een aantal alternatieve plekken over tafel. De VVD komt met een motie voor een camperplaats op schiereiland De Hemmes, D66 ziet wel wat in een tegenwoordig ongebruikt rugbyveld bij de voetbalvelden in Zaandijk tegenover de Schans en de POV verwees naar een ondernemer die volgens raadslid Perry van der Velden (POV) het runnen van zo’n voorziening graag voor zijn rekening zou nemen naast het Hembrugterrein maar niet op merkbaar enthousiasme bij de gemeente stuit. Zelf denkt hij aan HoogTij als een goede locatie.

Wormerveer geflopt

Fractievoorzitter Marc Wit van het CDA probeerde tevergeefs Schenk haar motie nog eens te laten heroverwegen – ‘Zorg dat we snel aan de slag kunnen’ – en Van Otterloo wees op het beleid om het toerisme door de gemeente te spreiden. Waarom dan toch weer een plek gezocht in de buurt van dé grote publiekstrekker de Zaanse Schans? Dat niet elke plek geschikt is blijkt overigens uit de gang van zaken in Wormerveer, zoals Jos Kerkhoven (Democratisch Zaanstad) memoreerde: ‘Ik zie er nooit een camper staan.’ Of het moest die ene met een Bulgaars kenteken zijn die er nu al wetenlang staat en waarvan hij niet wil weten wat daarin gebeurt.

Toeristenbelasting

Kerkhoven had er ook de plaatselijke regels nog eens op nageslagen en ontdekt dat mensen die tegenover het station in Wormerveer overnachten eigenlijk zeven euro per persoon per nacht aan toeristenbelasting zouden moeten betalen, wat niet te rijmen is met de gehandeerde prijs van twaalf euro. Maar het valt te bewijfelen of mensen er überhaupt nog naartoe zullen gaan, gezien de vernietigende commentaren op de website Campercontact:

De Partij voor de Dieren zou het liefst alle toeristen weren omdat die allemaal een stukje Zaanstad komen opeisen waarmee ook andere dingen zouden kunnen worden gedaan en dat ‘opofferen aan campergeweld’ is al helemaal een brug te ver: ‘Opheffen en handhaven op illegaal overnachten in Oud Zaandijk.’ Dat ‘campergeweld’ paste dan echter wel weer bij de 41 stuks die er op topdagen wel eens zijn geteld in Zaandijk, hoewel zeventien officieel het maximum is.

Een eigen camping

Om te voorkomen dat er toch meer parkeerplekken in beslag worden genomen die voor auto’s zijn bedoeld kan alleen worden tegengegaan via handhaving – en dat is een (duur) pijnpunt vanwege de beperkte capaciteit. Wordt de parkeerplaats verboden voor campers dan wijken die uit naar woonwijken, zo wordt gevreesd, maar wellicht ook naar de goed geoutilleerde campings in de omgeving. Wat Hans Kuyper (Rosa) betreft een prima idee, maar dan wel in Zaanstad zelf: ‘Een mooie camping ontbreekt al jaren. Laat een ondernemer dat oppakken.’

Of het raadsvoorstel om de gratis camperplaats in Koog aan de Zaan tijdelijk te handhaven tot er een betere oplossing is gevonden het ditmaal wel gaat halen is de vraag, gezien de alle kanten op schietende discussie van gisteren. Maar één ding is wel duidelijk: echt blij wordt niemand ervan.

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen