Ventilatie scholen blijft ongrijpbaar onderwerp

Foto: Pxfuel / CC0 Public Domain

Het RIVM verwijst naar het Bouwbesluit om scholen een handvat te geven bij het doorlichten van hun ventilatiesystemen, maar de voorschriften waar gebouwen aan moeten voldoen zijn daar helemaal niet voor bedoeld, bleek uit een uitzending van EenVandaag. De eerste coronabesmetting op een middelbare school in Zaanstad is vastgesteld op het Zaanlands Lyceum.

Op de school in Zaandam is een leerling uit de derde klas van de HAVO positief getest op Covid-19 en voor tien dagen in quarantaine gegaan, net als drie klasgenoten die uit voorzorg thuisblijven. Uit contactonderzoek bleek dat die drie een kwartier of langer binnen anderhalve meter van de positief geteste leerling zijn geweest. De GGD Zaanstreek – Waterland monitort de zaak. Ondertussen maken scholen zich zorgen over de ventilatie in de klassen en andere ruimten nu de temperaturen dalen en het advies om ramen en deuren open te zetten niet realistisch meer is.

Situatie basisscholen onduidelijk

Om aan te tonen of ventilatiesystemen in scholen veilig genoeg zijn heeft minister Arie Slob het Landelijk Co√∂rdinatieteam Ventilatie Scholen in het leven geroepen om het onderwijs bij te staan, maar de scholen zijn verantwoordelijk voor hun eigen gebouwen. In Zaanstad stelde de PvdA er vragen over aan Onderwijswethouder Natasja Groothuismink, die meldde dat alle middelbare scholen in de gemeente voldoen aan de instructies en normen en dat dit voor het basisonderwijs nog in kaart wordt gebracht. ‘Het verschilt nogal per school,’ aldus de wethouder afgelopen donderdagavond.

Oneigenlijk gebruik Bouwbesluit

Die ‘normen en instructies’ staan echter ter discussie. ‘Het Bouwbesluit is nooit bedoeld geweest als meetlat voor de kwaliteit van ventilatiesystemen,’ zeggen deskundigen. Dat stelt minimumeisen aan de kwaliteit van gebouwen maar is geen geschikt instrument om de bescherming van gebruikers tegen een virus te toetsen.¬†De kritiek wordt gedeeld door Martijn de Riet, die bedrijven adviseert over het Bouwbesluit. ‘Dat is alleen een garantie dat je niet ziek wordt in een gebouw onder normale omstandigheden. Die norm is de laagste eis; het absolute minimum.’ Steeds meer deskundigen wijzen naar aerosolen – kleine druppeltjes in de lucht – als verspreiders van het virus, wat een goede ventilatie cruciaal maakt.

Advies op maat

Groothuismink zegt een goed contact te hebben met de schoolbesturen, maar doet verder geen uitspraken over coronamaatregelen of uitbraken in het onderwijs: ‘Het wordt alleen maar onrustiger als wij daar ook over gaan communiceren.’ Over het toen al bekende coronageval op het Zaanlands Lyceum repte ze dan ook met geen woord. De standaard procedure is dat bij een uitbraak contact wordt contact opgenomen met de GGD, die dan een advies op maat geeft.

 

 

Reacties