Mondkapjesplicht Amsterdam maandag weer afgeschaft

Foto: Pixabay / Shafin Al Asad Protic

Het experiment met verplichte mondkapjes op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam is zoals al in de planning stond op maandag 31 augustus weer voorbij. Mocht dat noodzakelijk worden geacht dan wordt de maatregel wellicht opnieuw ingevoerd.

Door het minder warme weer en het einde van het toeristische hoogseizoen is het op de drukste plekken nu waarschijnlijk gemakkelijker om anderhalve meter afstand te houden, stelt de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. De gemeente blijft het in de gaten houden en neemt indien nodig ‘informatiegestuurde en risicogerichte’ maatregelen. De locatiegebonden mondkapjesplicht werd begin deze maand ingevoerd. Veel ondernemers maakten er bezwaar tegen omdat consumenten in onderzoeken aangaven minder te zullen gaan winkelen.

Evaluatie

‘Ook horen we van sommige Amsterdammers en bezoekers dat ze zorgen hebben over hun gezondheid op drukke plekken. Deze signalen nemen we mee in de besluitvorming na de evaluatie van het experiment,’ aldus de veiligheidsregio. In de evaluatie die in de loop van volgende maand wordt verwacht wordt ook gekeken of het dragen van een mondkapje heeft gezorgd voor een gedragsverandering. Tot maandag lopen bezoekers van onder meer het Wallengebied, de Kalverstraat en de Albert Cuypmarkt in Amsterdam nog steeds het risico een boete van 95 euro te krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen