Het is dit weekend weer tijd om vleermuizen te tellen

Een grootoorvleermuis.
Een grootoorvleermuis.
Foto: Wikimedia / Joxerra Aihartza

‘Vleermuizen in Nederland en in heel Europa hebben niets te maken met een Aziatische soort die mogelijk betrokken is geweest bij de oorsprong van Covid-19 in China. Er is geen enkele relatie tussen die groepen.’ Dat zegt ecoloog Erik Korsten van de Zoogdiervereniging aan de vooravond van een weekend waarin vleermuizen centraal staan.

Zaterdag- en zondagavond wordt de vleermuizentelling gehouden. De Zoogdiervereniging roept iedereen op om beide avonden waarnemingen van vleermuizen in de tuin door te geven. Om mee te doen hoeft u eigenlijk maar één ding te doen: vanaf zonsondergang in de tuin zitten en tot het donker is te kijken of u in of boven de tuin vliegende vleermuizen ziet. Waarnemingen kunt u doorgeven via de Jaarrond Tuintelling.

Achttien soorten

Vleermuizen zijn goede indicatoren voor een duurzame, natuurinclusieve omgeving, aldus de Zoogdiervereniging. Vooral daar waar mensen in hun eigen omgeving genoeg ruimte laten voor natuurlijk groen, waterrijke natuur en een donkere nacht komen veel vleermuizen voor. Van de achttien in Nederland voorkomende soorten vleermuizen is een aantal regelmatig in onze woonomgeving te zien. De laatste jaren worden de dwergvleermuis, grootoorvleermuis en watervleermuis het vaakst waargenomen. Voor het bepalen van de soort heeft de Zoogdiervereniging de zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland gemaakt.  

Geen Zaanse activiteiten

Doordat de Vleermuistuintelling ditmaal in hetzelfde weekend valt als de Europese Nacht van de Vleermuis kunnen mensen door het hele land de avond voor de tuintelling alvast van alles te weten komen over vleermuizen. In Zaanstad zijn geen activiteiten, maar in Heemskerk is een wandeling van het  Natuur- en Milieueducatie Beverwijk en Heemskerk in samenwerking met de Noordhollandse Zoogdierstudiegroep (Nozos) al volgeboekt. Hoewel het imago van de vleermuis dus een flinke deuk heeft opgelopen door de uitbraak van het coronavirus, laat menigeen in de regio zich niet afschrikken door op niets gefundeerde verhalen over vleermuizen en enge ziektes.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen