Jan Hamming wil ‘permanent in contact zijn met de inwoners’

Jan Hamming en zijn vrouw Roya.
Foto: Twitter / Patrick Zoomermeijer

Aarden in de meest aardse stad van Nederland. Daar kijkt hij naar uit, zei burgemeester van Zaanstad Jan Hamming gisteren aan het slot van zijn eerste bijdrage in de gemeenteraad van zijn nieuwe gemeente. Waar hij en zijn vrouw overigens nog een huis zoeken.

Commissaris van de Koning Johan Remkes leidde de installatie van Hamming in, door nog eens de moeizame en langdurige weg om tot een opvolger van Geke Faber te komen in herinnering te brengen. En te benadrukken dat het uiteindelijk niemand anders dan de plaatselijke gemeenteraad is die de uiteindelijke keuze bepaalt. Jan Hamming heeft zich eerder een bestuurder getoond die verbinding zoekt en daadkracht toont en daar heeft de raad in Zaanstad naar gezocht en uiteindelijk gevonden, in de persoon van de Brabander, aldus Remkes.

‘Permanent contact met inwoners’

De hoofdpersoon van de bijzondere gemeenteraadsvergadering onthulde dat Zaanstad hem door de geschiedenis altijd heeft geboeid en dat hij er zin in heeft om te werken aan de toekomst van de stad en haar inwoners. Permanent in contact zijn met die inwoners, in goede en slechte tijden, ziet hij als de enige manier om zijn functie naar behoren uit te voeren. De transformatie van de Zaandamse binnenstad van ‘het Dresden van vlak na de oorlog’ naar wat er nu staat, noemde Hamming een voorbeeld van de geslaagde transformaties die Zaanstad de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Omkijken naar elkaar is van belang, zei Hamming, en voegde daaraan toe dat een bijstandsvrije gemeente voor hem ‘een stip aan de horizon’ is. Wie bij die verdere ontwikkeling van Zaanstad in de weg staat door criminele, het gezag en het algemeen belang ondermijnende activiteiten zullen ‘met hand en tand’ bestreden worden.

Peter Tange

Burgemeester Peter Tange van Wormerland heette Hamming welkom namens zijn regionale collega’s. Wat de aanwezigen ook een nieuwe slogan opleverde die uit dat gremium gekomen is: ‘Zaanstreek-Waterland: Hollandser dan Holland’. Raadsvoorzitter Ruud Pauw sprak van een al morgen beginnende ‘interessante inwerkperiode’ en zei te hebben genoten van het warme afscheid dat Hamming ten deel viel van de bevolking van Heusden, zijn vorige standplaats

Reacties