Lucht weer schoner in Westpoort, Haarlemmermeer en IJmond

Foto: Google Earth

In het havengebied van Westpoort in Amsterdam, de IJmond en Haarlemmermeer is vorig jaar op alle meetlocaties voldaan aan de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit. Sinds 2009 zijn de concentraties fijnstof (PM10, PM2.5) en stikstofdioxide (NO2) in alle drie de regio’s aan het dalen.

Dat staat in het jaarlijkse datarapport luchtkwaliteit 2019, dat mede is opgesteld in opdracht van de provincie. Gedeputeerde Jeroen Olthof van Leefbaarheid en Milieu is echter nog niet tevreden: ‘Ons doel is om zo snel mogelijk te voldoen aan de strengere WHO-advieswaarden. We blijven samen met overheden, het bedrijfsleven en experts werken aan een schonere lucht in Noord-Holland,’ zegt hij in een verklaring. De aanwezige hoeveelheid stikstofdioxide en koolstofmonoxide (CO) valt in heel Noord-Holland al onder de strengere waarden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Voor fijnstof geldt dat nog niet.

Grote uitstoot

De provincie werkt op verschillende manieren aan een schonere lucht. Het project Hollandse luchten is daar een voorbeeld van en ook werd begin dit jaar het Schone Lucht Akkoord getekend. De provincie meet al jaren de luchtkwaliteit in de drie gebieden waar sprake is van een grote uitstoot door industrie, verkeer, scheep- of luchtvaart. Zaanstad ligt daar naast of niet ver vanaf. De GGD Amsterdam voert deze metingen uit en rapporteert erover. Ze zijn een aanvulling op het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en zijn bedoeld om op basis van lokale omstandigheden meer details over de luchtkwaliteit te meten.

De metingen zijn voor iedereen te volgen. De meetgegevens worden eens per jaar in een datarapport verzameld en geanalyseerd. In en rond de Westpoort staan vier meetstations, de IJmond zes waarvan één op het terrein van Tata Steel en in de Haarlemmermeer zijn het er drie. Daarnaast zijn er twee achtergrondstations om meetgegevens mee te vergelijken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen