Afsluiting Damstraat voor fietsers in principe tot 1 november

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De afsluiting van de Damstraat voor (brom)fietsers is een uitzonderlijke situatie die in principe op 1 november eindigt, als de overeenkomst tussen de gemeente en de horeca over de uitgebreide terrassen afloopt. Daar is echter nog overleg over met de ondernemers.

Dat antwoordde wethouder Hans Krieger gisteravond op vragen van GroenLinks en Rosa. De wethouder noemde de grotere buitenruimte voor de eetgelegenheden en cafés ‘op zich een groot succes’ en dat is volgens hem ook de indruk van de veiligheidsdiensten: ‘Zaandam levert met afstand de minste problemen op qua horecaconcentratiegebied.’ De Damstraat is tussen 12:00 en 06:00 uur voetgangersgebied geworden en die tijden aanpassen aan de drukte op de terrassen is noch volgens de politie noch volgens de ondernemers een goed plan. Er is volgens de wethouder sprake van ‘onvoorspelbare pieken en dalen in het terrasbezoek’ en de nu geldende regel is het meest duidelijk voor iedereen.

Hulpdiensten

De doorgang voor de hulpdiensten is op alle tijden geborgd, aldus Krieger en de afsluiting met hekken heeft niet tot problemen geleid. Menno de Haas van Rosa constateerde afgelopen zondag dat de hekken plat op de grond lagen nadat ze omver waren gewaaid en dat ‘geen ondernemer zich verantwoordelijk voelt’ in een dergelijke situatie. En wie haalt de hekken weg als er met spoed een ambulance doorheen moet? Daar had Krieger niet meteen een antwoord op en dus volgt dat later. Dat de afsluiting van de Damstraat slecht is voor het imago van Zaanstad als fietsvriendelijke gemeente is hij niet met GoenLinks en Rosa eens: ‘Ik heb niet de indruk dat de fietser in heel Zaanstad hiermee zwaar benadeeld is.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen