Protesten tegen en vragen over kap populieren Leeghwaterweg

Foto: Google Street View

De provincie Noord-Holland heeft op 9 juli een vergunning gekregen om ruim 40 grote Canadese populieren te kappen langs de Leeghwaterweg, vanwege ‘verminderde vitaliteit’. De Partij voor de Dieren heeft daar de nodige vragen bij, onder meer of er onafhandelijk of eigen onderzoek naar de staat van de bomen is gedaan los van een keuring die is uitgevoerd door VolkerInfra.

De achterdocht van de PvdD is gewekt doordat in het onderzoeksrapport van VolkerInfra sprake is van 44 bomen met een diameter van 80 centimeter, terwijl bij het nameten ecoloog David Sluis diameters van zo’n 60 en zelfs 40 centimeter aantrof op de daarvoor gebruikelijke standaardhoogte van 130 centimeter. Hoe kan het dat de werkelijke stamdiktes in diameter zo sterk afwijken, vraagt de fractie zich nu af. Heeft VolkerInfra de bomen daadwerkelijk ter plekke onderzocht of is het onderzoek vanachter een bureau gedaan, dus virtueel? Raadslid Judit Raa vraagt zich bovendien af wie de opdracht tot het onderzoek heeft gegeven, de provincie of de gemeente en ze zou het volledige rapport graag inzien.

‘Niet ziek’

De bomen tegenover de Zaanse Schans zijn in 2018 onderzocht, want het verslag is gedateerd 8 januari 2019. Oud-bomenheerder van Zaanstad en boomdeskundige Fred Roovers deed zeer recent onderzoek en komt tot de conclusie dat de populieren weliswaar niet de schoonheidsprijs verdienen, maar dat ze op één boom na nog jaren meekunnen. ‘Ze staan vol in blad en er is niets gevonden dat aanleiding geeft om ze te kappen. Dit is geheel in tegenspraak met de conclusie van het rapport van VolkerInfra uit 2019. Is bekend wat dan de precieze aanleiding en noodzaak is dat de bomen nog dit jaar gekapt moeten worden,’ wil de PvdD te weten komen via technische vragen.

Wilgen

De overige bomen aan de Leeghwaterweg zien er nagenoeg hetzelfde uit als de te kappen bomen, is de partij ook opgevallen. Wat heeft dan gemaakt dat die kunnen blijven staan? De te kappen bomen zijn flink opgesnoeid, maar de wonden genezen ook weer snel, meldde Monique Zonneveld van de actiegroep Groen Zaans al eerder naar aanleiding van de schouw van Roovers. ‘Verder staat er aan de overkant van de weg een mooie groep van te kappen wilgen (van de soort Salix alba), met een boom die de watermerkziekte heeft gehad maar zich goed heeft hersteld. Er zitten bovenin nog wat dode takjes, maar deze zullen er vanzelf uitvallen. Deze boom is ook van grote ecologische waarde en is zeker niet ziek.’

Bezwaarschriften

Kontakt Milieubeheer Zaanstreek en de Bewonersvereniging Haaldersbroek hebben bezwaar tegen de kap van in totaal 99 bomen ingediend, naast die aan de Leeghwaterweg ook langs de Provincialeweg, Veenpolderdijk, Vaartdijk en Teunis Slagterstraat. Alle bomen langs de N246 en N515 liggen aan de rand van een Natura 2000-gebied en waarbij alle werkzaamheden en veranderingen  onderzocht moeten worden. Groen Zaans betwijfelt of dat ook is gebeurd. Alle met kap bedreigde bomen kunnen deel uitmaken van vliegroutes en foerageergebied zijn van (meer)vleermuizen in de Kalverpolder. Ook is er geen herbeplantingsplan ingediend.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen