Rioolwateronderzoek uitgebreid: nu 80 meetlocaties

De (niet-bemonsterde) rioolwaterzuiveringsinstallatie in Poelenburg.
De (niet-bemonsterde) rioolwaterzuiveringsinstallatie in Poelenburg.
Foto: Google Earth

Het RIVM heeft het aantal meetlocaties voor rioolwateronderzoek op het coronadashboard van de Rijksoverheid uitgebreid tot 80. Uit onderzoek blijkt dat het virus in ontlasting te vinden is voordat mensen klachten hebben. Door deze data te verzamelen en het aantal meetpunten uit te breiden is op regionaal niveau steeds beter te zien of corona ergens opduikt.

 

 

Het RIVM onderzoekt sinds april wekelijks rioolwatermonsters van rioolwaterzuiveringsinstallaties op de aanwezigheid van het coronavirus. Met de 80 meetpunten wordt het rioolwater van ongeveer tien miljoen mensen onderzocht. Uiteindelijk worden alle ruim 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties aan het dashboard toegevoegd. Het onderzoek is gericht op rioolwater van grote groepen mensen en kan niet herleid worden naar één of enkele personen. Het is dus niet mogelijk om nieuwe, individuele besmettingen op te sporen via het rioolwater.

Meer onderzoek nodig

Onderzoekers testen eens per week rioolwater dat over 24 uur verzameld is. De resultaten laten zien hoeveel virusdeeltjes in het water zitten. Niet bij alle mensen die corona hebben opgelopen is het virus overigens aan te tonen in de ontlasting. Aan het huidige onderzoek kunnen (regionale) bestuurders nog geen conclusies verbinden. Daarvoor moet nog meer onderzoek worden gedaan naar zaken als hoe sterk de waarden worden beïnvloed door regen. Wel geven de data een indicatie van de verspreiding van het virus. Dat het aantal virusdeeltjes in rioolwater toeneemt komt overeen met wat in de andere cijfers te zien is, zoals het oplopende aantal besmettingen in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant.

Inzoomen op lokaal

Het coronadashboard wordt geregeld uitgebreid. Zo wordt in de nabije toekomst ook zichtbaar hoeveel testen er in totaal afgenomen zijn door de GGD’s. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt daarover: ‘Met het dashboard brengen we in kaart hoe het coronavirus zich verspreidt, ook op lokaal niveau. En dat is belangrijk, want als je lokaal goed zicht hebt op nieuwe besmettingen, kun je ook daar maatregelen nemen. Kortom: hoe meer data, hoe sneller we kunnen ingrijpen als het virus ergens oplaait. Daarom is het goed dat we het dashboard op deze manier blijven aanvullen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen