Capaciteit teststraten vergroot wegens verwachte toeloop

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

Vanaf maandag 17 augustus zijn de teststraten van de GGD Zaanstreek – Waterland elke dag de hele dag operationeel, maar wel verspreid over de regio, operationeel. Daarmee wordt geanticipeerd op de verwachte grotere behoefte aan testcapaciteit. Tot en met vrijdag 11 september is er bovendien een extra testlocatie in gebruik in Volendam.

Bron: GGD Zaanstreek – Waterland

 

 

De teststraat in Zaandam ging afgelopen woensdag voor het eerst de hele dag open, waarmee de testcapaciteit is verhoogd met 130 testen per dag tot tussen 270 en 300. In Purmerend kunnen dagelijks 150 mensen terecht en in Volendam 120. De GGD werft nog steeds mensen voor de teststraten. Afspraken voor tests kunnen inmiddels ook online worden gemaakt. Op dit moment is er genoeg persomneel om 600 testen per dag te kunnen uitvoeren, maar er wordt rekening gehouden met een scenario waarin het aantal testen binnen korte tijd met grote aantallen toeneemt. In dat geval gaan medewerkers van de GGD die in andere functies werken bijspringen. De GGD doet bovendien een beroep op gemeenten en andere organisaties om te bekijken of zij tijdelijk ondersteuning kunnen bieden.

Bron: GGD Zaanstreek – Waterland

 

 

 

Hoewel de GGD in Zaanstreek – Waterland de reguliere bron- en contactonderzoeken nog aankunnen, moest bij een piek aan het begin van de week vanwege een coronacluster in Beemster ondersteuning gevraagd worden een een landelijke pool en werden vijf onderzoekers van buiten ingevlogen. Het Regionaal Beleidsteam van de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland maakt zich zorgen over het veranderde gedrag van inwoners en bezoekers die zich niet houden aan de coronamaatregelen, zowel in de publieke ruimte als in de horeca en thuis, maar tot boetes heeft dat nog niet geleid, zo blijkt uit de laatste bestuurlijke nieuwsbrief van de GGD en de veiligheidsregio.

Waarschuwingen

Nog altijd geldt in de horeca dat er anderhalve meter afstand dient te zijn, dat mensen zowel binnen als buiten op het terras moeten gaan zitten, drukte dienen te vermijden en bij klachten thuis moeten blijven. ‘De horecaondernemers doen er veel aan om de maatregelen goed toe te passen, maar er ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij de bezoekers om zich te houden aan de maatregelen. In verschillende overleggen is dit besproken met ondernemers. Over het algemeen gaat in de regio goed, maar naar aanleiding van afgelopen weekend is er toch een aantal waarschuwingen uitgedeeld en mogelijk volgt er een tijdelijke sluiting van een horecagelegenheid. Daarnaast constateren we ook meer illegale evenementen, zoals afgelopen week in Het Twiske en op een partyboot in Volendam. Dit baart ons zorgen,’ aldus de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen