Tweede lockdown te voorkomen – maar burger is aan zet

Foto: Pikist / CC0

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kreeg tussen woensdag- en donderdagochtend 601 meldingen van nieuwe coronabesmettingen binnen, tegen 426 in het voorafgaande etmaal. In totaal staat de teller over de afgelopen zeven dagen nu op iets meer dan 3000 nieuwe gevallen en dat baart de regering zorgen. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ‘hoopten op een zorgeloze zomer, maar dat is het niet aan het worden’.

‘Een tweede lockdown willen we niet en dat hoeft ook niet,’ zei Rutte gisteren tijdens de eerste persconferentie in weken. Maar dan moet wél meer discipline in acht worden genomen bij het naleven van de veiligheidsvoorschriften. Er komen bovendien nieuwe eisen voor een bezoekje aan de horeca. Dat mag nog steeds, maar alleen na reservering vooraf of aan de deur en met achterlating van contactinformatie. In het geval van een besmetting bij een bezoeker kan dan gemakkelijker bron- en contactonderzoek gedaan worden. Recreatieve gelegenheden kunnen maximaal veertien dagen gesloten worden wanneer de GGD vaststelt dat er meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden. Het gaat dan bijvoorbeeld om bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theaters en musea.

Jongeren

De introductieweken voor studenten worden grotendeels digitaal afgewerkt, zonder ontgroeningen. Voor sport- en studieverenigingen zijn er ook regels opgesteld. Die mogen alleen bijeenkomen als het nodig is voor de introductie van de studie of sport en alleen met toestemming nodig van de leiding van de betrokken onderwijsinstelling. Alcohol is uit den boze en uiterlijk 22:00 uur moet de deur dicht. Vooral jongeren zijn gisteren door de premier opgeroepen om hun gedrag aan te passen en, als ze te onvoorzichtig zijn geweest, oudere en kwetsbare personen in hun omgeving tijdelijk te mijden: ‘Als te veel van jullie de regels aan de laars lappen, dan zitten we binnenkort allemaal weer binnen. Dan ben je een gevaar voor je ouders, opa’s en oma’s en iedereen om je heen. Corona is geen grap en het is oerstom om te doen alsof het wel zo is. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor anderen.’

Reizigers

Zowel Rutte als De Jonge benadrukte gisteravond het belang van testen bij klachten, en dan niet pas na twee dagen maar meteen. Reizigers die terugkomen uit een land met een oranje reisadvies kunnen zich vanaf volgende week laten testen op Schiphol. Dat kan bij aankomst, maar wordt niet verplicht omdat dat juridisch niet houdbaar is. Het blijft belangrijk dat dergelijke reizigers twee weken in thuisquarantaine gaan en er wordt gecheckt of zij zich daaraan houden. De teststraat op Schiphol is een test om te kijken of de quarantainetijd misschien verkort kan worden. Het kan zijn dat iemand op de luchthaven negatief test, maar een week later toch klachten krijgt omdat deze persoon misschien pas in het vliegtuig besmet is. Daarom is de thuisquarantaine zo belangrijk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen