Dit jaar nu al bij de droogste tien ooit gemeten

Foto: KNMI / Wikipedia CC0

Het neerslagtekort van 2020 stond gisteren op 243 millimeter en daarmee staat 2020 nu al in de top tien van droogste jaren ooit. Koploper in die lijst is 1959, toen het neerslagtekort op 381 millimeter eindigde, aldus weerman Jordi Huirne van Weer.nl.

Het neerslagtekort is de afgelopen snikhete dagen snel opgelopen. Per dag verdampte vier tot vijf millimeter vocht. Deze week neemt het tekort aan regen nog toe met ongeveer 20 millimeter, verwacht Weer.nl. Aan het eind van de week kan het her en der hard gaan regenen, maar omdat het water van dergelijke hoosbuien meteen in de sloot of het riool verdwijnt zal die regen niet veel veranderen aan de grote droogte. Ook de vele regenachtige dagen van juli hebben de zaak niet wezenlijk verbeterd. Op kaarten van het KNMI is het tekort goed te zien en ook de plaatselijke verschillen.

Funderingen

Met een neerslagtekort van 243 millimeter staat 2020 nu op de negende plaats in de top 10. Het gortdroge jaar 1976 staat op de tweede plaats met 362 millimeter. Met een tekort van 319 millimeter staat 2018 op de vijfde plek in de rij. De jaren 1976 en 2018 worden meestal gebruikt in droogtegrafieken om een vergelijking te kunnen maken. In Zaanstad is het tekort aan regelval een probleem in verband met de funderingen van oudere huizen, die eraan kunnen gaan wanneer ze te lang boven water staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen