Waarschuwing voor funderingsproblemen oude huizen bij droogte

Foto: Provincie Groningen

De gemeente waarschuwt inwoners die in oude panden zonder een nieuwe fundering wonen om hun huis goed in de gaten te houen en te controleren op (nieuwe) scheuren. Regenbuien in de zomer zijn meestal hevig, maar kort. Dit tekort aan neerslag leidt tot droogte. Daardoor kunnen scheuren in gevels komen en panden kunnen scheef gaan staan. Zaanstad verwijst eigenaren van dergelijke woningen naar het gemeentelijke Funderingsloket.

Oudere Zaanse woningen staan vaak op een houten paalfundering. Tijdens droge periodes staat de bovenkant van de heipaal droog met als gevolg dat deze gaat rotten. Daarnaast tast een bacterie veel (grenen)houten funderingen aan. Na verloop van tijd kan de aangetaste fundering het huis erboven niet meer kan dragen. Dan is een nieuwe fundering nodig. Op verzoek van de eigenaar komt een deskundige een verdachte fundering bekijken, die zowel technisch als financieel advies kan geven over de meest wenselijke vervilgstappen. Dit is gratis en vrijblijvend. U kunt het Funderingsloket bereiken via het telefoonnummer (075) 655 2227 of het e-mailadres [email protected].

Water niet laten ‘verdwijnen’

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is als waterbeheerder verantwoordelijk voor het peilbeheer van het oppervlaktewater. De gemeente kan geen maatregelen nemen om een grondwatertekort op korte termijn aan te vullen, want er is geen watervoorraad waaruit getapt kan worden. Wat de gemeente wél kan doen is zo veel mogelijk regenwater in het eigen gebied houden. Dat kan door de regenwaterafvoer los te koppelen van het gemengde rioolstelsel. Op die manier komt het kostbare zoete regenwater in het oppervlaktewater terecht en wordt het niet weggespoeld naar de rioolwaterzuivering.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen