Gemeente neemt ophalen grof afval over van HVC

Foto: Wikipedia / Johann H. Addicks

Inwoners die hun grof afval thuis willen laten ophalen kunnen dit vanaf 15 augustus melden bij de gemeente. Vanaf 1 september haalt de gemeente grof afval gratis op. Tot die tijd doet HVC dit nog.

De gemeente was al verantwoordelijk voor het ophalen van afval dat wordt gedumpt of naast een container wordt geplaatst. Door de werkzaamheden rondom ‘los afval’ – grofvuil, dumping en zwerfafval – nu onder te brengen bij één loket wil Zaanstad dit proces voor de inwoner laagdrempeliger maken. Inwoners krijgen deze week informatie over de nieuwe werkwijze. HVC blijft verantwoordelijk voor het legen van de mini-, boven- en ondergrondse containers en voor het beheer van de afvalbrengstations. Vorige maand ondertekenden de gemeente en HVC een nieuwe dienstverleningsovereenkomst.

‘Sneller en efficiënter’

Wethouder Gerard Slegers van Openbare Ruimte zegt over de veranderende werkwijze in een persbericht: ‘We willen sneller en efficiënter het grof afval verwijderen en afvoeren. Zo kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat de openbare ruimte schoner wordt. Bovendien is een efficiëntere afvalverwerking niet alleen goed voor het milieu, maar het zorgt ook voor gunstiger tarieven en lagere kosten.’ De gemeente dringt er bij inwoners op aan om afval beter te scheiden en zo de hoeveelheid restafval zoveel mogelijk te beperken. Ook na de zomer blijft Zaanstad informeren over het nut en de noodzaak van afvalscheiding en hoe afval op de juiste manier en op de juiste plek moet worden aangeboden. De POV wil het onderwerp na het reces in de gemeenteraad bespreken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen