Dan maar camera’s bij afvalcontainers om dumpers af te schrikken?

Foto: Twitter

Is het een plan om camera’s bij de ondergrondse afvalcontainers te zetten in de strijd tegen de enorme hoeveelheid verkeerd aangeboden huisvuil? Daar wil de POV het na het zomerreces wel eens met de overige fracties in de raad over hebben.

De ondergrondse containers zitten regelmatig vol en/of weigeren dienst. Vuilniszakken worden dan vaak niet mee terug naar huis genomen, maar naast de containers geplaatst en dan gaat het vaak hard. Het is veel inwoners een doorn in het oog, maar het is ook een landelijk fenomeen en het ei van columbus heeft nog niemand gevonden. Volgens afvalverwerker HVC zit er een sensor in de container die aangeeft wanneer deze vol zit en zal hij na een melding gelijk geleegd worden. Ook staat er een telefoonnummer op de container dat gebeld kan worden bij een volle container of een storing. Maar volgens de POV duurt het vaak tot enkele dagen na een melding voordat HVC de container daadwerkelijk komt legen of repareren.

Een door raadslid Jaap Keijser meegestuurd voorbeeld.

Vandaar het wat desperate idee van cameratoezicht waarvan een preventieve werking zou moeten uitgaan of, wellicht een andere mogelijkheid, een afspraak met HVC over een maximale reactietijd na een melding van een volle container. Of ligt er een taak voor de gemeente om gedumpt afval dan maar weg te halen? Het is nu de praktijk dat handhavers  in gedumpte vuilniszakken naar een adres zoeken om het gezin dat daar woont een boete van 192 euro op te leggen. Raadslid Jaap Keijser heeft zo zijn twijfels over de juridische houdbaarheid van die werkwijze: is één adres wel een voldoende sluitend bewijs om degene die er woont als de eigenaar en de dumper van het vuil aan te wijzen?

https://twitter.com/LovelySinger68/status/1254755561930993666

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen