VO-raad wil advies over ventilatie in schoolgebouwen

Foto: Pxfuel / CC0

De raad voor het Voortgezet Onderwijs – de VO-raad – wil een helder advies van het Outbreak Management Team over wat middelbare scholen moeten doen met de ventilatie. De onduidelijkheid over de rol die ventilatie speelt bij het verspreiden van het coronavirus leidt volgens de VO-raad tot zorgen bij leerlingen, leraren en ouders.

Op 17 augustus gaan de middelbare scholen hier alweer open en het is de bedoeling dat alle leerlingen dan weer naar school kunnen. Vandaag adviseerden deskundigen in het AD scholen om minder leerlingen toe te laten als de ventilatie niet in orde is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geeft scholen eveneens het advies om te ventileren, maar zegt niet dat de ventilatie moet worden verbeterd. ‘Scholen hebben belang bij duidelijkheid en daarom willen wij een advies van het OMT hierover,’ aldus voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller. ‘Bij de start van het nieuwe schooljaar moet bekend zijn wanneer dit advies er is.’

De VO-raad geeft scholen tips over hoe het beste kan worden geventileerd (en die uiteraard ook op andere plekken kunnen worden opgevolgd voor een zo gezond mogelijk binnenklimaat). Ze volgen hieronder:

  • Controleer bedrijfstijden van mechanische ventilatiesystemen. Zorg ervoor dat er continu enige ventilatie is in het gebouw (ook ‘s nachts) en stel systemen in op maximale ventilatie overdag. Laat toiletafzuiging 24 uur per dag draaien;
  • Laat de regelinstellingen van eventueel aanwezige CO2-gestuurde ventilatiesystemen aanpassen. Bij deze systemen wordt de hoeveelheid luchtverversing automatisch verlaagd bij een lagere bezetting om energie te besparen. Om het risico op overdracht van infectieziekten te verminderen is het nu wenselijk dat ook als maar de helft van de leerlingen aanwezig is voluit wordt geventileerd. Ventilatiesystemen met een CO2-gestuurde regeling zijn vaak te vinden in scholen die na 2012 zijn gebouwd.

De lokalen

  • Controleer of ramen en roosters open kunnen;
  • Maak gevelroosters schoon (indien aanwezig), zodat de luchttoevoer niet wordt belemmerd;
  • Gebruik in de lokalen van een CO2-meter met stoplichtindicator, in elk geval de lokalen waar de ventilatie afhankelijk is van het openen van ramen en/of roosters. Hiermee wordt zichtbaar gemaakt wanneer extra ramen geopend moeten worden voor extra ventilatie. In corona-tijd is het wel gewenst om de standaardinstellingen te wijzigen. Stel de instellingen tijdelijk zo in dat bij 700 ppm het oranje licht gaat branden en vanaf 800 ppm het rode lichtje.

Leerkrachten

Geef leerkrachten instructies over het gebruik van de ventilatievoorzieningen:

  • Zet ramen en gevelroosters zo veel mogelijk open tijdens lestijd. Het open zetten van ramen boven in het lokaal geeft minder tocht. In lokalen met mechanische luchttoe- en afvoer is dit meestal niet noodzakelijk, maar extra ventilatie kan nooit kwaad en ontregelt het ventilatiesysteem niet;
  • Lucht tijdens pauzes extra.

Deze adviezen vallen binnen het principe dat standaard is voor de arbeidshygiëne. Dit betekent dat risico’s zoveel als redelijkerwijs mogelijk is, moeten worden beperkt. Op de langere termijn is het uiteraard zinvol om de ventilatievoorzieningen structureel te verbeteren tot minimaal het niveau van een Frisse School. Moeten alle filters vervangen worden voordat de scholen weer opengaan? Dat is niet nodig om besmettingsrisico’s te verkleinen. Vervang filters alleen wanneer dat nodig is of al gepland was. En is het verstandig om lucht extra te koelen en te bevochtigen? Het is onnodig en niet zinvol om in scholen de klimaatinstallatie bij te stellen naar lagere waarden. Hetzelfde geldt voor plaatsen van luchtbevochtigers. Er is geen bewijs dat dit effectief is. Focus op zaken die er echt toe doen, zoals goede ventilatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen