Provincie bezorgd over achterstanden bij onderhoud openbare ruimte

Foto: Democratisch Zaanstad

De provincie is vooralsnog akkoord met de financiële positie van Zaanstad, maar maakt zich wel zorgen over de oplopende achterstanden bij het onderhoud van de gemeentelijke kapitaalgoederen zoals het openbare groen en de overige openbare ruimte. De achterstand bedraagt inmiddels 38 miljoen euro, zo is in Haarlem becijferd.

Om een begin te maken met het wegwerken hiervan zou in de periode 2019-2023 1,9 miljoen extra per jaar worden geïnvesteerd, maar deze plannen zijn vooralsnog in de koelkast gezet om de steeds hogere lasten voor jeugdzorg te kunnen opvangen. De provincie is als financieel toezichthouder benieuwd wanneer en hoe Zaanstad deze problematiek denkt op te lossen. Ze ziet bivendien wat de jeugdzorg betreft nog wel een adder onder het gras: er is voor gekozen om in de meerjarenbegroting de toegezegde extra Rijksuitkering voor jeugdzorg in 2022 en 2023 structureel mee te nemen. Daarin schuilt ‘een zeker risico’, schrijft de provincie, want ‘uiteindelijk zal na afronding van de door het Rijk uitgevoerde onderzoeken pas duidelijk worden of, en in welke mate deze aanvullende middelen beschikbaar blijven komen’.

Covid-19

De financiële effecten van de door Covid-19 veroorzaakte crisis zijn nog niet te overzien, maar ‘gezien het door ons verkregen huidige financiële beeld hebben wij er vooralsnog vertrouwen in dat u erin zult slagen de (meerjaren)begroting 2021-2024 met een structureel en reëel evenwicht in te dienen. Wij rekenen er wel op dat u ons tijdig zult informeren als zich tekenen aandienen van verslechtering van de financiële positie,’ waarschuwt Haarlem. Bij de analyse van de nieuwe situatie zal onderscheid worden gemaakt tussen tegenvallers die Zaanstad overkomen – zoals een scherpe daling van de inkomsten uit de toeristenbelasting – en zaken waarbij (politieke) keuzes moeten worden gemaakt, zoals het kwijtschelden van huurbetalingen van culturele en maatschappelijke instellingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen