Zeven hectare park Nauerna afgedicht met plastic

Foto: Google / Rene van der Wateren

De stortplaats in Nauerna wordt op twee plekken afgedicht met een ondoordringbare laag plastic om te voorkomen dat daar regenwater doorsijpelt in de ondergrond. Het gaat volgens de website van het Duitse bedrijf ProGeo om een oppervlakte van circa 70.000 vierkante meter.

De plastic afdichting moet voorkomen dat regenwater in het gestorte afval terechtkomt en er zich methaan vormt. Het volledige afgeschermde oppervlak wordt in realtime bewaakt met een Geologger-afdichtingscontrolesysteem van ProGeo, zodat eventuele lekken in een vroeg stadium kunnen worden geïdentificeerd en gelokaliseerd en dus met weinig moeite snel kunnen worden gerepareerd, aldus het bedrijf.

Ingreep los van RIVM-onderzoek

Geologger zou momenteel het enige systeem zijn dat in Nederland voldoet aan de eisen voor langetermijnmonitoring van stortplaatsafdichtingen voor een termijn van 75 jaar. ProGeo is sinds 2004 actief met het monitoren van voormalige stortplaatsen, waaronder de 250.000 vierkante meter grote park Schoteroog in het noordoosten van de wijk Waarder- en Veerpolder in Haarlem, die eveneens door Afvalzorg is gesaneerd. Hier gaat het om de compartimenten 16A en 16B en een deel van compartiment 15 in fase 2 van Park Nauerna, meldt Buurtschap Nauerna op Facebook. Het RIVM gaat nog onderzoeken of het noodzakelijk is om het hele inmiddels voor bezoekers gesloten park in de toekomst af te dichten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen