Paramedische post-coronazorg tijdelijk in basispakket

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Zorgverzekeraars worden overspoeld met vragen over de kosten en de dekking van behandelingen in de nasleep van Covid-19. Het coronavirus kan ook op de lange termijn flinke gevolgen voor de gezondheid hebben, is inmiddels wel duidelijk. Ook niet-opgenomen patiënten herstellen soms moeizaam. Volgens het laatste nieuws wordt ook de hartspier mogelijk beschadigd door het virus.

Een herstellende corona-patiënt kan behoorlijk wat zorg nodig hebben. Daarvan wordt al veel vergoed uit het basispakket. De huisarts, wijkverpleging en geestelijke gezondheidszorg zijn allemaal gedekt. Paramedische zorg daarentegen – fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek – kende tot voor kort nogal wat beperkingen. Deze paramedische zorg lijkt echter wel belangrijk te zijn bij het herstel, constateerde het Nederlands Zorginstituut onlangs. Het advies voor een tijdelijke ruimere vergoeding voor paramedische herstelzorg bij ernstige klachten na corona is overgenomen door de minister en zit sinds 18 juli in het basispakket.

Premies

Nog onbekend is hoeveel premie we gaan betalen voor de zorgverzekering in 2021 en welke verzekeraar buiten het basispakket om de beste dekking gaat geven wat dat betreft. Uiterlijk 12 november wordt het mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken. Voor wie het belangrijk vindt om dat in de gaten te houden: het is mogelijk om u nu alvast in te schrijven voor een reminder op de vergelijkingssites. Volgens recent onderzoek van Q&A verwacht 80 procent van de Nederlanders dat de premie volgend jaar een stuk hoger uitpakt. Toch is dat nog niet duidelijk, want ook andere factoren spelen mee: zo wordt bijvoorbeeld niet-corona-gerelateerde zorg een stuk minder verleend.

Het Nederlands Zorginstituut is dan ook terughoudend met voorspellingen. Wel is al berekend dat de uitbreiding van het basispakket het eerste jaar waarschijnlijk ongeveer 27,7 miljoen euro kost. Verder wordt verwacht dat de kosten van het basispakket met vier procent zullen stijgen, en dat er 4,5 procent bij moet voor de langdurige zorg. Verwacht, want er bestaat een goede kans dat er nog wel meer verandert op het gebied van dekking en kosten de komende tijd.

Buitenlandse dekking

In de zorgverzekeringswet is weliswaar afgesproken dat Nederlanders wereldwijd gedekt zijn voor zorg uit het basispakket, maar daarbij worden Nederlandse tarieven gehanteerd – en die liggen vaak een stuk lager. Ofwel: als u nu ziek wordt in de Verenigde Staten, krijgt u 28 euro uitgekeerd voor een uurtje fysio terwijl de Amerikaanse therapeut verwacht dat u  150 dollar aftikt. Reisverzekeraars keren dat verschil niet per definitie uit als u het risico zelf opzoekt. Bovendien wil de regering vakantiegangers niet meer repatriëren.

Reacties