Industrieel ogend wooncomplex aan de Zaan achter kantoorvilla ABN Amro

Het voorlopige ontwerp.
Het voorlopige ontwerp.
Foto: KPO Planontwikkeling

De gemeente wil graag dat nieuwe bebouwing aan de Zaan, zoals het beoogde complex met veertien appartementen achter de voormalige kantoorvilla van ABN Amro aan de Westzijde 114 in Zaandam, er uitziet als een industrieel pand. Dus geen balkonnetjes of vanaf het water als woningen herkenbare architectuur. Nu ligt er een plan.

Het gebouw is van de hand van architect Onno Vlaanderen. KPO Planontwikkeling wil de villa aan de Westzijde zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terugbrengen, inclusief de serre die ooit de linkerzijde sierde. Er komen elf appartementen in van zo’n 55 vierkante meter. De woningen in de nieuwbouw aan de achterkant krijgen een oppervlakte tussen 100 en 170 vierkante meter. Achter de villa komen 32 parkeerplaatsen.

Als alles volgens de planning verloopt, wordt eind volgend jaar begonnen met zowel de verbouwing van de villa als de zes verdiepingen tellende nieuwbouw. De laatste woning zal dan ergens begin 2020 worden opgeleverd. Onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd hebben geen overmatige bodemverontreiniging, beschermde planten of dieren of archeologische vondsten opgeleverd.

Bewoners van de appartementen aan de Ruijterhoek en Ruijterveer maken zich nog wel zorgen over de afstand van het nieuwe gebouw tot hun woningen, zo bleek eerder deze maand tijdens een informatieavond. In de situatietekening zit er circa 32 meter tussen de bestaande bebouwing en de nieuwbouw van ruim achttien meter hoog. Omdat het complex ten noorden van de Ruijterhoek en Ruijterveer wordt gebouwd, is het niet aannemelijk dat dat de bestaande woningen in de schaduw zal zetten. Maar de architect maakt nog een bezonningsstudie om de zorgen weg te nemen.

Voor de hoogte van de nieuwbouw is aansluiting gezocht bij de naastgelegen panden aan de Zaan. Het gebouw komt in het midden van de kavel, waardoor ruimte ontstaat om groen te kunnen aanplanten. Aan de noordkant wordt een doorkijk gemaakt waardoor de Zaan vanaf de Westzijde zichtbaar is.

Aanwezigen op de informatieavond adviseerden de architect om de borstweringen van de balkons doorzichtig te maken, zodat er zicht op de Zaan blijft. Vlaanderen antwoordde dat er nog wordt onderzocht hoe de borstweringen moeten worden uitgevoerd. In het ontwerp dat hij de aanwezigen toonde zitten gaten in de borstwering voor een blik op het water.

Omdat het ontwerp nog niet vaststaat werd een verzoek om een maquette, die een duidelijk inzicht in de verhoudingen zou geven, niet gehonoreerd. Het computerontwerp is driedimensionaal uitgewerkt en dat zou voldoende zijn voor een realistisch beeld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen