‘Erbarmelijke staat’ brug in N203 baart D66 zorgen

Het noordelijke brugdeel.
Het noordelijke brugdeel.
Foto: Jan de Vries

D66 is ‘geschrokken’ van de staat van de noordelijke brug over de Nauernasche Vaart in de N203 tussen Wormerveer en Krommenie. Beide provinciale bruggen zijn aan vervanging tie, maar die uit 1932 wel heel hard. De brug voor het verkeer naar het zuiden stamt uit 1966. De provincie wil de vervanging in 2021 aanbesteden.

‘Volgens onze informatie had de vervanging reeds moeten plaatsvinden voorafgaand aan de renovatie van de Velsertunnel en het werk had al in 2016 gereed moeten zijn. De omgevingsvergunning die nodig is om de brug te vervangen is door Zaanstad in eerste instantie niet verleend. Volgens de gemeente was er ‘onvoldoende rekening gehouden met de belangen van linoleumfabriek Forbo,’ schrijft Jan de Vries nu in vragen aan het college. De ‘erbarmelijke staat’ van met name de oudste brug zorgt ervoor dat vrachtverkeer boven de 50 ton er niet meer overheen mag, maar wordt daar ook actief op gehandhaafd, bijvoorbeeld door camerabewaking? De Vries wil ook weten hoeveel te zware vrachtauto’s sinds 2014 betrapt zijn op het negeren van het inrijverbod.

Brug al klaar?

‘Toen de aannemer in juli 2015 de werkzaamheden wenste te starten was het te gebruiken brugdeel vermoedelijk al gereed om ingehangen te kunnen worden. Is het nog steeds de bedoeling dat dát brugdeel gebruikt gaat worden?’ wil De Vries ook aan de weet komen. Hij herinnert het college er in dat verband aan dat de tijd ons inmiddels geleerd heeft dat er bredere fietspaden nodig zijn dan voorheen voor een goede afwikkeling van het fietsverkeer. Door de ruzie tussen bouwer Heijmans en de provincie en de jarenlange vertraging van het werk aan het sluizencomplex in Zaandam bleven ook de Wilhelmina- en de Beatrixbrug jarenlang in de opslag liggen. Toen ze daar onlangs uitkwamen bleken ze beide eigenlijk ongeschikt voor fietsers. De Vries vreest een herhaling van die geschiedenis in Zaanstad Noord.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen