Aanbesteding vervanging bruggen N203 in 2021 op de agenda

Foto: Google Street View

De provincie heeft het streven om volgend jaar met de aanbesteding van de vervanging van bruggen in de N203 tussen Wormerveer en Krommenie te komen, waarna dat project in theorie in 2024 zou kunnen worden opgeleverd.

Gezien de vertraging bij de vervanging van de Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer lijkt dat een ambitieuze planning, maar de ene brug is de andere niet. Hoewel de bruggen in de N203 oud zijn – de noordelijke brug richting  Krommenie stamt uit 1932; de zuidelijke brug richting Wormerveer uit 1966 – zijn ze volgens de provincie nog wel veilig, ook voor fietsers en voetgangers. VVD-raadslid Tjeerd Rienstra stelde er vragen over en na overleg met de provincie heeft het college die beantwoord. Beide verkeersbruggen in de N203 zijn eigendom en de verantwoordelijkheid van Noord-Holland. De provincie voert met regelmaat inspecties uit en wanneer er risicovolle gebreken worden geconstateerd dan worden die meteen aangepakt naast de reguliere onderhoudswerkzaamheden, zo hoorde de gemeente. De VVD kwam met haar vragen naar aanleiding van een verkeerschaos vanwege een storing: wanneer er iets mis is met de bruggen dan loopt meteen het verkeer in Zaanstad Noord volledig in het honderd.

Achteruit varende schepen

In 2015 en vorig jaar is groot onderhoud gepleegd en daarmee moeten de bruggen weer vijf jaar vooruit kunnen. De bruggen word en in opdracht van de provincie lokaal bediend op kosten van de eigenaar. Zaanstad draait op voor de kosten die nodig zijn voor de fysieke begeleiding door de afdeling Havens en Vaarwegen van binnenvaartschepen naar en van Forbo in Assendelft. Schepen moeten nadat ze hun vracht hebben afgeleverd bij dit bedrijf of daar geladen zijn achterwaarts terugvaren, omdat er op de Nauernasche Vaart geen keermogelijkheid is. Dit terugvaren gebeurt onder begeleiding van een patrouilleboot van Havens en Vaarwegen. Dat Zaanstad deze taak uitvoert en betaalt is omdat de gemeente nautisch beheerder van het kanaal is.

Afwaardering N203

De VVD vroeg ook nog naar de vervanging van beide bruggen door één brug, in verband met de geplande verbindingsweg tussen de A8 en de A9. Als die opengaat voor het verkeer kan de N203 worden afgewaardeerd tot een gewone stadsweg met slechte één enkele brug. Die optie zou het overwegen waard zijn geweest als de verbindingsweg in 2024 in gebruik genomen zou kunnen worden, zo luidt het antwoord. Dit is echter niet het geval. ‘Volgens informatie van de provincie Noord-Holland vindt de aanleg van de geplande verbinding pas vanaf 2025 plaats.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen