Amsterdammer vrijgesproken van schuld aan dood peuter

Foto: Pixabay / Hermann Traub

Een 33-jarige Amsterdammer is vandaag vrijgesproken van elke strafbare betrokkenheid bij de dood van het dochtertje van zijn vriendin, vorig jaar september in Wormerveer. De beschuldiging was in vier varianten vorm gegeven, van doodslag tot dood door schuld.

Het meisje was een jaar en negen maanden oud, toen de man haar met ernstig (schedel)hersenletsel naar het ziekenhuis bracht. Hij was naar eigen zeggen met het meisje op de arm gestruikeld op een slecht gelegde vloer, zijn evenwicht verloren en gevallen viel. Het meisje viel met haar hoofd tegen de muur en de man viel tegen haar aan. Het kind overleed in het ziekenhuis. Sectie verricht bracht ernstige uitgebreide traumatische letsels in het hoofd aan het licht. De patholoog en een forensische kinderarts achtten het beide aannemelijker dat deze waren veroorzaakt door geweld dan door een ongeval.

Gerede twijfel

De rechtbank in Alkmaar heeft nu geconcludeerd dat er enerzijds weinig aanknopingspunten zijn om uit te gaan van de door de man geschetste gang van zaken, maar dat anderzijds de verklaring van de man niet volledig opzijgeschoven kan worden. Bovendien is voor een bewezenverklaring uiteindelijk een forensisch oordeel nodig dat is uitgedrukt in een bepaalde mate van zekerheid over wat er wel is gebeurd en die ontbrak in deze zaak. De rechtbank valt daarom terug op de algemene conclusie van de beide deskundigen dat het letsel van het meisje ‘waarschijnlijker is onder de hypothese van inwerking door geweld dan onder de hypothese van inwerking door een ongeluk’.

De rechtbank vindt dat onvoldoende om de man, buiten redelijke twijfel, schuldig te achten aan de dood van het meisje. De officieren van justitie hadden acht jaar gevangenisstraf voor doodslag op het meisje geëist. Het is nog niet bekend of het Openbaar Ministerie in beroep gaat tegen de vrijspraak. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen