Nieuwe noodverordening geeft jeugd tot achttien jaar meer lucht

Foto: Wikimedia / Vysotsky

Er is met ingang van vandaag een nieuwe noodverordening van kracht in de regio Zaanstreek-Waterland. Een belangrijke verandering is dat anderhalve meter afstand houden niet langer geldt voor jongeren tot en met zeventien jaar, behalve binnen schoolgebouwen.

Voor mensen met een handicap geldt ook een uitzondering voor het in acht nemen van de anderhalve meter afstand met betrekking tot hun begeleiders en vaste mantelzorgers. Mondkapjes blijven verplicht in het openbaar vervoer, maar nu ook in ‘overig bedrijfsmatig personenvervoer en ander overig personenvervoer’ voor passagiers van dertien jaar en ouder wanneer er meer dan twee reizigers zijn. Bij verpleeghuizen en woonvormen voor ouderen is de beheerder verantwoordelijk voor de bezoekregelingen, die wel aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Bij demonstraties is de voorzitter van de veiligheidsregio bevoegd om op te treden op basis van de Wet openbare manifestaties.

Basisregels onveranderd

De basisregels blijven onveranderd: blijf thuis bij klachten en laat u dan ook testen, werk zoveel mogelijk thuis, handen wassen, anderhalve meter afstand houden en drukte vermijden. Bij benauwdheid of koorts dienen alle gezinsleden thuis te blijven. Al deze maatregelen moeten een verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen en de gezondheid van de inwoners zoveel mogelijk beschermen. ‘Het is nu van cruciaal belang om alert en waakzaam te blijven. Samen houden we vol. Want corona onder controle houden, dat kunnen we alleen samen,’ aldus de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen