GGD verwacht dit jaar 4.275.000 euro kwijt te zijn aan corona

Foto: GGD Zaanstreek - Waterland

De GGD verwacht dit jaar 4.275.000 euro kwijt te zijn aan de aanpak van de coronacrisis, een bedrag dat door het ministerie van Volksgezondheid gecompenseerd zal worden. Er zijn tot 1 juni, toen alleen bepaalde doelgroepen getest werden, 1280 testen door de GGD afgenomen. Sinds 1 juni kan iedereen met milde klachten zich laten testen. In juni is dat 4001 keer gedaan.

De capaciteit kan nu er ook een teststraat in Zaandam is uitgebreid worden naar 450 tot 600 testen per dag, schrijft de GGD in een tussentijdse rapportage. Daarnaast doet de GGD momenteel bron- en contactonderzoek  bij mensen die positief getest zijn. Een bron- en contactonderzoek kost gemiddeld acht uur per patiënt. Ongeveer 1,2 procent van alle geteste mensen is inderdaad besmet geraakt. Zowel het testen als het bron- en contactonderzoek gaat zeven dagen per week door. De GGD heeft de opdracht gekregen om te zorgen voor capaciteit voor testen en bron- en contactonderzoek tot eind volgend jaar.

Andere taken niet in het gedrang

Naast de taken in het kader van de coronacrisis gaat ook een groot deel van de dagelijkse dienstverlening door. De jeugdgezondheidszorg voor nul- tot vierjarigen en zorgkinderen, Veilig Thuis, het Meldpunt & Advies Bijzondere Zorg en de bestrijding van de overige infectieziekten (TBC, en seksueel overdraagbare ziektes waarbij spoed vereist was) zijn niet in het gedrang gekomen. Hierbij is wel meer gebruikgemaakt van digitale contactmogelijkheden zoals beeldbellen, e-consulten en beveiligde chatmogelijkheden. De jeugdgezondheidszorg voor vier- tot achttienjarigen gaat in aangepaste vorm eveneens door, waaronder de meningokokkenvaccinatie voor veertienjarigen.

In september weer op volle kracht

In het najaar worden de overige vaccinaties weer opgestart, maar daarbij zijn groepsvaccinaties niet langer mogelijk. Dit betekent dat er ongeveer 3500 individuele vaccinaties gegeven worden. Projecten worden zoveel mogelijk gecontinueerd en ook de advisering bij grote projecten zoals overlast van Schiphol en cacaoverwerker Olam loopt door. De dienstverlening van de GGD moet per 1 september weer op het niveau zijn van voor de coronacrisis. De extra taken die de GGD in het kader van de coronacrisis uitvoert kosten geld, maar er is ook sprake van gederfde inkomsten door bijvoorbeeld het uitblijven van reizigersvaccinaties. Ook dat wil het ministerie compenseren.

Er blijft voorlopig extra inzet van medewerkers noodzakelijk omdat achterstanden ingelopen moeten worden. Per spreekuur kunnen vanwege de RIVM-richtlijnen bovendien nog maar vijf kinderen gezien worden in plaats van negen. Het gevolg daarvan is dat er fors meer spreekuren moeten plaatsvinden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen