Steeds vaker lekken bij politie, naast andere misgedragingen

Foto: Flickr / Binary Koala

Het aantal agenten dat door de politie is ontslagen omdat zij gevoelige informatie misbruikten of lekten is in een paar jaar tijd bijna verdubbeld. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bij de politie opgevraagde informatie. Volgens de Politiebond worden politiemensen steeds vaker benaderd door criminelen.

In Noord-Holland ging het in 2019 bij gestrafte agenten in twee gevallen om ‘lekken, misbruiken en/of achterhouden van informatie’. Daarbij is de politie van Amsterdam niet meegeteld. Ook werden agenten aangepakt wegens misbruik van de geweldsbevoegdheid, twee maal wegens misbruik van bedrijfsmiddelen en overtreding van de interne regels, één maal wegens ongewenste omgangsvormen in diensttijd en vier maal om misdragingen in de privésfeer, waaronder doorrijden na schade te hebben veroorzaakt aan een andere auto en rijden onder invloed. Al deze agenten zijn bestraft met ontslag of voorwaardelijk ontslag. De landelijke lijst is hier te bekijken.

Zestig lekken

Uit de gegevens die RTL Nieuws boven water kreeg komt naar voren dat dat in de afgelopen twee jaar in totaal 60 agenten zijn bestraft voor het lekken of misbruiken van politie-informatie. In de twee jaren daarvoor waren dat er nog 34. De politie heeft geen eenduidige verklaring voor de forse stijging. De bereikbaarheid van informatie voor agenten is door technologische ontwikkelingen bijvoorbeeld flink vergroot. Daarnaast zegt de politie de laatste jaren meer aandacht te hebben voor misbruik.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen