Shtandart terug in de Zaan: drie dagen te bezoeken

De wethouder en de kapitein.
De wethouder en de kapitein.
Foto: Twitter / Gemeente Zaanstad

Wethouder Annette Baerveldt had vandaag de eer om de in Zaandam aangemeerde Shtandart te bezoeken, de replica van het schip dat tsaar Peter de Grote in 1703 in Sint Petersburg liet bouwen na zijn bezoek aan Zaandam. Daar hoorde ook een babbeltje met kapitein Vladimir Martus bij.

Iedereen kan deze week nog een kijkje komen nemen op het schip dat ligt aangemeerd vlakbij het Zaantheater. Dat kan tot en met vrijdag van 11:00 tot 19:00 uur en op zaterdag van 11:00 tot 17:30 uur. De Shtandart beschouwt Zaandam als haar tweede thuishaven, maar heeft er geen vaste ligplaats. Het schip mag gratis worden bekeken, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Door corona heeft ook de Shtandart minder inkomsten, terwijl bijvoorbeeld het onderhoud gewoon door moet gaan.

Schip uit 1999

Tsaar Peter de Grote was niet alleen betrokken bij de bouw van het originele fregat, maar hij was ook de eerste kapitein. Het eerste schip van de Russische Baltische vloot deed dienst tot 1727, toen de kiel tijdens een inspectie in twee helften brak terwijl het schip uit het water werd getakeld. De replica werd eveneens in Sint Petersburg gebouwd en was in 1999 klaar. Nederlandse zeilmakers onder leiding van Wormerveerder Henk de Boer hielpen om de Shtandart onder zeil te brengen. 

https://twitter.com/GemZaanstad/status/1280838399948193792

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen