Is preventief fouilleren hier stilzwijgend afgeschaft?

Foto: Pixabay / Arembowski

De SP en GroenLinks willen van burgemeester Jan Hamming weten hoe het verder gaat met preventief fouilleren in het centrum van Zaandam, de Russische Buurt en in Poelenburg, de zogenoemde veiligheidsrisicogebieden. De partijen zijn daar geen voorstander van.

Burgemeester Femke Halsema heeft het plan dit ook in Amsterdam weer in te voeren teruggetrokken na de wereldwijde protesten tegen politiegeweld jegens mensen met een donkere huidskleur na de dood van de Amerikaan George Floyd. Eerder was het feit dat jongeren tussen twaalf en achttien jaar in de hoofdstad steeds vaker een wapen op zak hebben een reden om in bepaalde gebieden weer preventief op wapens te gaan controleren. Dat moest gebeuren met uitsluiting van het gevaar van etnisch profileren, zoals bijvoorbeeld ongeacht persoonskenmerken elke derde voorbijganger fouilleren. De coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP beloofden in hun bestuursakkoord uit 2018 nog dat preventieve wapencontroles noet zouden terugkomen, omdat ze veel politiecapaciteit kosten en relatief weinig zouden opleveren.

Hier al afgeschaft?

In Zaanstad willen de raadsleden Roland van Braam (SP) en Hildr Vogelesang (GL) nu weten of Hamming van plan is om het beleid van zijn Amsterdamse collega te volgen. Verder zijn ze benieuwd of het de bedoeling was om de gemeenteraad nog voor het inmiddels begonnen zomerreces over de verdere continuering preventief fouilleren te informeren en waarom dat dan niet is gebeurd. Met uiteraard als vervolgvraag wanneer daar wel duidelijkheid over komt. Of is preventief fouilleren in Zaanstad inmiddels al stilzwijgend afgeschaft omdat er niet op tijd een besluit over de verlening is genomen? De twee partijen vragen de burgemeester daarnaast om een terugblik: was / is preventief fouilleren een effectief middel gebleken tegen verboden wapenbezit? 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen