SP en GroenLinks ongelukkig met verlenging preventief fouilleren

Foto: Facebook / Politie Zaanstreek

De SP en GroenLinks vinden het ‘spijtig’ dat burgemeester Jan Hamming heeft besloten om de proef met preventief fouilleren in Poelenburg, het centrum van Zaandam en de Russische Buurt met een half jaar te verlengen tot 1 juli 2020 zonder daar eerst met de gemeenteraad over in gesprek te gaan. Het onderwerp komt nog wel op de agenda, maar de verlenging is al een fait accompli.

In Utrecht is vier jaar gefouilleerd en nam het wapenbezit toe,’ schrijven Roland van Braam (SP) en Hildr Vogelesang (GL) in vragen aan het college. Zij wijzen erop dat de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen en de korpschef van de politie hierover zeiden dat de enorme politie-inzet te weinig opleverde. ‘Er is tot op heden geen enkel onderzoek dat aantoont dat er daadwerkelijk een relatie is tussen preventief fouilleren en afnemende criminaliteit of wapenbezit. Dit is ook de reden dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema preventief fouilleren niet toepast, omdat ze de effectiviteit ervan te gering vindt. Sterker nog: preventief fouilleren creëert schijnveiligheid,’ vinden de twee vragenstellers. Zij willen weten waarom Hamming het besluit tot verlenging heeft genomen zonder een voorafgaande bespreking in de raad en vragen zich af waar de evaluatie is die als het goed is aan dat besluit vooraf is gegaan. 

Alternatieven

Heeft Hamming ook overwogen om de politiecapaciteit die nodig is voor preventief fouilleren op een andere manier in te zetten? ‘Bijvoorbeeld meer politie in wijken waar veel wordt ingebroken, overvallen zijn of waar veel vuurwerkoverlast is?’ Ze vragen ook naar de werkdruk bij de politie Zaanstreek, waar eerder de Partij voor Ouderen en Veiligheid ook al benieuwd naar was. De antwoorden op de vragen van de POV komen pas volgend jaar. GroenLinks en de SP vragen verder naar de tijd die het kost om een actie preventief fouilleren voor de bereiden en naar de mankracht die ervoor nodig is. Ze stellen verder voor om een inleverpunt voor wapens in het leven te roepen of om een publiekscampagne te ontwikkelen om wapengeweld tegen te gaan. De eerste actie preventief fouilleren in Zaandam was een jaar geleden, in de oudejaarsnacht van 2018.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen