Proef preventief fouilleren weer zes maanden verlengd

Foto: Pixabay / Theasad121

De periode dat er preventief gefouilleerd mag worden in het centrum van Zaandam, de Russische Buurt en Poelenburg is met zes maanden verlengd. Het aantal incidenten met wapens op straat is voor het derde jaar op rij gestegen in Zaanstad, zowel binnen als buiten het aangewezen veiligheidsrisicogebied.

Het afgelopen half jaar zijn er volgens een persbericht van de gemeente meerdere ernstige incidenten in de openbare ruimte geweest waar wapens bij betrokken waren. Tegelijkertijd worden er ook meer wapens onderschept tijdens de preventief fouilleeracties: tussen mei en oktober zijn er zes controleacties gehouden waarbij 1189 personen en 231 voertuigen zijn gecontroleerd. Daarbij werden 26 wapens aangetroffen, waaronder 21 steekwapens. De acties leverden in totaal acht arrestanten op, van wie er zes werden opgepakt op grond van de Wet wapens en munitie. 

Tot 1 juli 2020

Burgemeester Jan Hamming wil zoveel mogelijk een einde maken aan ernstig geweld en heeft daarom na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie besloten om de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied met een half jaar te verlengen. Die verlenging start op 3 januari en geldt tot 1 juli volgend jaar. De gemeente meent dat preventief fouilleren in de drie wijken bijdraagt aan het verminderen van wapenbezit en -gebruik. Na deze derde periode volgt opnieuw een evaluatie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen