Proefdraaien Wilhelminasluis vanochtend begonnen

De sluis is nog één grote bouwput.
Foto: Gemeente Zaanstad

Er is tussen 06:00 en 07:00 uur vanochtend proefgedraaid met de bediening van de Wilhelminasluis In Zaandam voor de beroepsvaart. Het gaat nadrukkelijk om een proef waarbij nog storingen kunnen voorkomen tijdens het schutten. Schepen zullen in dat geval langer moeten wachten.

Er wordt geschut tot maximaal 140 meter. Het is aan de schippers om te beslissen of ze het risico op wachten willen nemen. Willen ze dat niet dan kunnen ze gebruikmaken van de omvaarroutes, waarvan de langste – via Den Helder – sowieso zestien uur extra vergt. De Wilhelminasluis is niet geopend voor de recreatievaart. Het proefdraaien wordt herhaald tussen 11:00 en 14:30 uur en tussen 18:30 en 22:00 uur. De proefperiode duurt voort tot de provincie en de gemeente het veilig achten om de sluis weer volledig in gebruik te nemen. In het weekeinde gelden andere bedientijden.

Het schutten in het sluizencomplex werd op vrijdag 19 juni stilgelegd vanwege storingen in de bediening en slecht zicht op het verkeer in de sluis. In combinatie met een toename van de recreatievaart was veilig bedienen niet meer mogelijk. Er zijn inmiddels twee nieuwe camera’s geplaatst, wat het poefdraaien mogelijk maakt.

Reacties