Wellicht toch herstel Schanszichtpad binnen handbereik

Foto: Kalverpolder.nl

Het bestuur van het Recreatieschap Twiske – Waterland neemt komende donderdag een principebesluit over het herstel van het Schanszichtpad. In het najaar volgt dan een definitief besluit als de uiteindelijk kosten voor het schap, de bijdragen van derden en de mogelijkheden voor subsidie zijn uitgewerkt.

 

 

 

 

Het boerenlandpad dat grofweg parallel loopt aan de Zaansche Schans is het populairste boerenlandpad in de regio. Het telstation van het wandelpad liet zien dat er in 2018 tot november zo’n 16.000 bezoekers over het pad waren gewandeld. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer, dat voor de financiering afhankelijk was van SNL-subsidie, die inmiddels is overgegaan in Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Omdat de subsidie niet toereikend was om het groot onderhoud te betalen en de veiligheid van bezoekers door de staat van onderhoud niet meer kon worden gegarandeerd ging het laarzenpad in november 2018 dicht. Alle bruggen waren in meer- of mindere mate aangetast door houtrot.

Plan is klaar

In overleg met diverse betrokken partijen waaronder het recreatieschap en de gemeente Zaanstad heeft Staatbosbeheer nu een projectplan opgesteld voor de vervanging van de bruggen en de heropening van het pad. De huidige beheerder wil graag dat het recreatieschap de uitvoering van de vervanging en daarna ook het beheer op zich neemt. Om de beoogde provinciale subsidie veilig te stellen moet nu een principebesluit worden genomen om de cofinanciering aan te vullen tot de benodigde 50 procent. Het herstel gaat enkele tonnen kosten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen