Hotel jaagt bewoners Peperstraat de gordijnen in

Foto: Gemeente Zaanstad

Er is al vanaf het begin van de planontwikkeling voor de Peperstraat in Zaandam sprake van een hotel met 130 kamers, zo ontdekte de actiegroep Tegen de Sloop Peperstraat tot haar verbijstering in het WOB-dossier dat de gemeente onlangs op de post deed. Volgens de bewoners van de sloopflats is met hen nooit over een hotel gerept.

Dus daarvoor moeten de huizen wijken, weten zij nu en het maakt de vastberadenheid om de sloop- en nieuwbouwplannen bij de rechter aan te vechten alleen maar groter. ‘Wij moeten wel slopen om zo meer ruimte voor woningen te kunnen maken,’ was de rechtvaardiging van de gemeente om woningeigenaar Accres ter wille te zijn. Maar in een hotel kun je niet wonen en evenmin in een supermarkt met expeditie van bijna 2700 vierkante meter en in de geplande horeca. Het gaat in de plannen bovendien over vooral kleine tweepersoonswoningen in de nieuwbouw: voor gezinnen komt er bijvoorbeeld helemaal geen sociale huur terug. Alleen 100 kleine appartementen, terwijl er 122 sociale huurhuizen verdwijnen.

Nog veel meer

Tegen de Sloop Peperstraat is niet van plan om al al te veel los te laten over de inhoud van het pak papier dat ontvangen werd na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, om niet in eigen voet te schieten met het oog op de nog komende juridische procedure(s). ‘Maar er is nog veel meer,’ klinkt het daar. Er wordt sowieso nog bezwaar gemaakt bij de gemeente tegen de onvolledigheid van de ontvangen stukken.

Reacties