Multidisciplinair Interventieteam ook hier aan de slag

Foto: Pikist / CC0

Onder andere Zaanstad profiteert direct mee van het nieuwe Multidisciplinair Interventieteam van de politie dat de komende jaren moet uitgroeien tot een team van circa 400 extra specialisten om de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit te verbeteren.

‘Het MIT kan dankzij investeringen van het kabinet uitgroeien naar een (inter)nationaal opererend team dat zich gaat toeleggen op het blootleggen en frustreren van criminele structuren en hun illegale verdienmodellen die onze samenleving dreigen te corrumperen,’ werd vandaag bekendgemaakt. ‘In diverse wijken worden preventieve maatregelen ingezet om criminele carrières van jongeren te voorkomen. Ook worden projecten opgezet en maatregelen onderzocht om crimineel vermogen beter in beeld te brengen en af te pakken.’ Er wordt dit jaar vijftien miljoen euro voor uitgetrokken en er beginnen projecten in acht gemeenten: naast Zaanstad in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Tilburg, Eindhoven en Arnhem.

Grootste risico’s

In deze steden lopen kwetsbare jongeren het grootste risico om af te glijden in het criminele circuit, zo blijkt uit de brief die minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. ‘Afschuwelijke gebeurtenissen met excessief geweld de afgelopen tijd laten zien dat de georganiseerde ondermijnende criminaliteit nietsontziend is en draait om geldgewin ten koste van alles wat ons lief is. Deze ondermijning van onze democratische rechtsstaat is absoluut onacceptabel. De weg is nog lang, maar met inzet van alle instituties – van politie tot onderwijs – kunnen we dit stoppen. Oprollen, afpakken en voorkomen is onze inzet,’ aldus Grapperhaus.

Data-gedreven team

In april dit jaar is een begin gemaakt met de inrichting van het MIT door de politie, het Openbaar Ministerie, de Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst, douane, Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee en Defensie. Het wordt een data-gedreven team van 400 specialisten op het gebied van intelligence en digitaal, internationaal en financieel toezicht, handhaving en opsporing. Het MIT richt zich op het blootleggen en verstoren van criminele netwerken en hun bedrijfsprocessen door samen met partners machtsposities van sleutelfiguren af te breken, crimineel vermogen af te pakken en barrières op te werpen tegen crimineel handelen en het verkrijgen van zwart geld.

Internationale samenwerking

Daarbij wordt internationaal geopereerd, met aandacht voor bron-, doorvoer- en bestemmingslanden van de illegale drugsindustrie en voor logistieke knooppunten als havens en vliegvelden. Ook met private partners zoals banken en logistieke bedrijven wordt samengewerkt om kwetsbaarheden in de legale economische structuren bloot te leggen en gezamenlijk barrières op te werpen voor misbruik door criminelen. ‘Lokale bestuurders, rechters, officieren van justitie, advocaten, agenten en journalisten – die in hun werk in dienst staan van de rechtsorde – moeten hun beroep veilig en zonder angst kunnen uitoefenen,’ vindt de minister. Dat laatste geldt ook voor kroongetuigen.

Makkelijker geld afnemen

Ook zitten nieuwe instrumenten in het vat om beter zicht op crimineel vermogen te krijgen. Zo moet straks het ´vermogensdossier ´ in zaken waarin kan worden afgepakt steeds actueel in beeld brengen welk vermogen een verdachte heeft, zodat scherper duidelijk wordt waarop en op welke wijze beslag kan worden gelegd. De mogelijkheden van ´strafrechtelijke curatele´ worden nog onderzocht. Daarmee kan de rechter bij het opleggen van een ontnemingsmaatregel de beschikkingsbevoegdheid van de veroordeelde over zijn vermogen beperken.

Sociale problemen aanpakken

Voor 2021 en 2022 is er respectievelijk vijftien en tien miljoen euro beschikbaar voor verdere versterking van de lokale (en regionale) aanpak. Grapperhaus trekt met minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming samen op met  andere departementen, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Aanjaagteam Ondermijning in het wegnemen van voedingsbodems voor ondermijnende criminaliteit door het aanpakken van sociale problemen in steden en buurten. Ook werkt Grapperhaus met staatssecretaris Paul Blokhuis van  Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen in het tegengaan van normalisering van drugsgebruik.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen