Het Hem heropent na succesvolle crowdfunding

Foto: Google Street View

Met de kreet Shoot Us With Love! startte Het Hem twee weken geleden een crowdfundingcampagne. Met ruim 250 donateurs en het eindbedrag in zicht – de teller staat al boven de 26.000 euro – doet het cultuurhuis op het Hembrugterrein nu een laatste oproep aan haar achterban voor financiële steun. Maar de deuren gaan weer open, al staat de exacte datum nog niet vast.

Met de heropening zal ook de installatie Sanctum van Levi van Veluw (Hoevelaken, 1985) voor het eerst te zien zijn. Dit kunstwerk is afgelopen april gerealiseerd maar kon vanwege het coronavirus nog niet aan het publiek worden getoond. Na de permanente installatie Still Life van Raaaf, is Sanctum van beeldend kunstenaar Van Veluw het tweede locatiespecifieke werk dat Het Hem realiseert. Sanctum bestaat uit een diepblauwe kapel die geïntegreerd is in de rauwe architectuur van de voormalige fabriekshal, als een monoliet die tussen twee verdiepingen lijkt te zweven.

Onderzoek naar geloof

‘De kapel verkent het spanningsveld tussen de artistieke en spirituele beleving. De binnenruimte nodigt uit tot contemplatie en stelt daarmee tevens de vraag wat vandaag de architectuur kan zijn voor het spirituele: welke patronen en vormen laten ons tot geloof en de ervaring van het bovenmenselijke komen? Hoe komt het dat we zoveel waarde toewijzen aan het tastbare, zelfs binnen het immateriële domein van geloof?’ aldus de uitleg. ‘Van Veluws langlopend onderzoek naar geloof en zijn tastbare uiting resulteerde eerder in installaties bij Tenuta Dello Scompiglio in Vorno, Italië en Rijksmuseum Twente.’ 

Oude bekende

Met Sanctum gaat hij in Het Hem een stap verder door een architectonische installatie te maken die zowel van binnen als van buiten te ervaren is. Het Hem is voor Van Veluw vertrouwd terrein. Zes jaar geleden opende hij voor het eerst zijn atelier in de oude fabriekshal en sindsdien werkt hij op een steenworp afstand. Met Sanctum, een semi-permanent kunstwerk, keert hij even terug in het gebouw. Sanctum is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en Outset.  

Van Veluw studeerde in 2007 af aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem. Een jaar later had hij een solotentoonstelling bij gallerie Ron Mandos, ontving hij de International Photo Award voor de fotoserie Ballpoints en werd zijn film geselecteerd voor de Whitstable Biennale in het Verenigd Koninkrijk. Recente solotentoonstellingen waren te zien bij onder meer Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht en in Domaine de Kerguéhennec in Frankrijk.

 

 

Reacties