Het Hem heeft geld nodig én stelt ruimte ter beschikking

Foto: Google Street View

Het Hem begint een crowdfundingcampagne om geld op te halen bij de enthousiaste achterban en stelt de rest van het jaar de 9000 vierkante meter grote voormalige kogelfabriek aan het Noordzeekanaal ter beschikking voor voor culturele initiatieven die door de lockdown en de anderhalvemetermaatregelen elders in de verdrukking zijn gekomen.

Het Hem opende op 21 juni vorig jaar de deuren met genereuze steun van investeringsmaatschappij Amerborgh International. Het huis voor eigentijdse cultuur in Zaandam is nu door de grote economische terugval wegens Covid-19 genoodzaakt om de financiering versneld te diversifiëren en wendt zich daavoor tot de bezoekers en andere geldschieters. De geplande programmering wordt doorgeschoven naar 2021. Sinds de opening realiseerde Het Hem drie programma’s – Chapters genoemd – die in acht maanden tijd de aandacht van zo’n 35.000 bezoekers trokken.

Amerborgh trekt zich terug

‘Het Hem valt op door de wijze waarop ze beeldende kunst, muziek, performance, design, nachtleven, populaire cultuur en maatschappelijk debat in een vloeiende beweging samenbrengt en zowel het maken en beleven van kunst faciliteert. De lacune die Het Hem daarmee in het culturele veld vervult, is in binnen- en buitenland niet onopgemerkt gebleven en heeft duidelijk in een grootstedelijke behoefte kunnen voorzien,’ aldus een persbericht. ‘Amerborgh International heeft de ontwikkeling van Het Hem afgelopen jaar mogelijk gemaakt, maar besloot als hoofdfinancier dat de verplichtingen en risico’s van een organisatie zoals Het Hem niet meer te waarborgen vielen. De BV wordt hiermee afgesloten; de stichting blijft overeind.

Minimaal personeelsbestand

Het Hem schroeft nu het personeelsbestand tot het minimum terug en stelt alle eigen activiteiten uit tot 2021. De directie wendt de rest van dit jaar aan om alternatieve financieringsmodellen te vinden ‘die de maatschappelijke waarde van de jonge culturele instelling in de toekomst verder consolideert’. Er zijn inmiddels al nieuwe investeerders gevonden, maar nog niet genoeg. Onder de titel Shoot Us With Love! start Het Hem daarom vanaf 25 mei met crowdfunding.

 

Reacties