Nieuwe noodverordening; extra regels luchtvaartsector

Foto: Flickr / Vincent

Vanaf maandag 15 juni gelden er nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen. Die aanpassingen staan in een vernieuwde noodverordening van de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland. Deze vervangt de noodverordening van 1 juni. Ondertussen kondigt de luchtvaartsector aanscherpingen van de veiligheidsmaatregelen aan.

Twee belangrijke veranderingen zijn dat het verbod op het ontvangen van bezoek voor verpleeghuizen en andere kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg voor alle locaties wordt opgeheven, behalve voor locaties waar zich nog één of meer Covid-19 besmettingen voordoen. Op die locaties is het ontvangen van bezoek nog steeds verboden, behalve in uitzonderingssituaties. Ook het verbod op het openhouden van sanitaire voorzieningen komt maandag te vervallen.

Tweede golf voorkomen

‘We gaan op dit moment de goede kant op met de beperking van de verspreiding van het virus. Dat zorgt dat de maatregelen versoepeld kunnen worden. Tegelijkertijd is het virus niet ineens weg. De bewegingsvrijheid die we krijgen brengt daarom een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Om die bewegingsvrijheid ook op de lange termijn te kunnen behouden en een tweede golf te voorkomen, is het nodig dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Houd afstand en vermijd drukte. Ben je verkouden of heb je klachten? Blijf thuis. Merk je dat iemand in je omgeving symptomen heeft? Spreek iemand aan. Alleen als gemeenschap, die zelf voorzichtig is en omkijkt naar elkaar, kunnen we de vrijheid behouden en stapsgewijs uitbouwen,’ is de boodschap van de veiligheidsregio.

Vliegen

De Nederlandse luchthavens en luchtvaartmaatschappijen nemen aanvullende maatregelen om de opschaling van het vliegverkeer in coronatijd in goede banen te leiden. De sector heeft protocollen opgesteld die ervoor moeten zorgen dat de risico’s voor het personeel en de passagiers in dit coronatijdperk zoveel mogelijk worden beperkt. De ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hebben de Tweede Kamer vandaag ingelicht.

‘De luchtvaartsector wordt gekenmerkt door zeer intensieve (internationaal gereguleerde) veiligheidsprocessen en dat is de reden dat op de luchthaven de norm van anderhalve meter niet overal en te allen tijde gegarandeerd kan worden,’ aldus een bericht van de Rijksoverheid. Daarom gelden er aanvullende regels. Passagiers zijn alleen welkom op de luchthaven als ze geen klachten hebben en een gezondheidsverklaring hebben ingevuld. Daarnaast moeten passagiers in de wachtrijen bij het inchecken en bij security checks een mondkapje dragen. Ook tijdens het boarden en de vlucht moeten passagiers een niet-medisch mondkapje op. In Nederland blijven medische mondkapjes voorbehouden aan de zorg.

Beperkt risico

Vliegtuigen van Nederlandse maatschappijen hebben een speciale ventilatie die er voor zorgt dat de lucht in de cabine continu ververst wordt. ‘De gezondheidscheck vooraf, een mondkapje tijdens de vlucht en de speciale luchtverversing in het vliegtuig zorgen ervoor dat de risico’s op verspreiding beperkt zijn. Wie klachten heeft mag niet vliegen. Mocht er toch een besmetting zijn aan boord dan is bron- en contactonderzoek mogelijk: de namen van de passagiers zijn tot op stoelniveau bekend. Dit alles maakt dat de luchtvaart volgens het kabinet op een verantwoorde manier kan opschalen.’

Passagiers wordt aangeraden om zich voorafgaand aan een vliegreis goed te informeren over de regels op het vliegveld, in het vliegtuig en in het land van bestemming. Dit kan bij de luchthaven van vertrek en de luchtvaartmaatschappij. Informatie over de actuele situatie in het land van bestemming is hier te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen