Menno de Haas tijdelijke vervanger Rosa-raadslid Krista van Dalen

Menno de Haas.
Menno de Haas.
Foto: Still uit de opname van de raadsvergadering Zaanstad.

De één is fel tegen fysieke raadsvergaderingen (Liberaal Zaanstad) vanwege de besmettingsgevaren, de ander wil in zijn totaliteit af van het geknoei met apparatuur tijdens de digitale bijeenkomsten (POV, PVV en Democratisch Zaanstad). De raad besloot gisteravond dat er deels digitaal door wordt vergaderd.

Corona heeft ook de gemeenteraad getroffen en raadslid Krista van Dalen van Rosa is er hard door geraakt. Zij probeert haar gezondheid terug te krijgen en wordt de komende zestien weken vervangen door steunfractielid Menno de Haas.

Fysiek vergaderen is veilig mogelijk in het stadhuis in Zaandam, zo vinden de voorstanders en toenmalig minister Raymon Knops van Binnenlandse Zaken gaf bij de introductie van de mogelijkheid om digitaal te vergaderen aan dat ‘het de voorkeur heeft om fysiek bij elkaar te komen onder de voorwaarden zoals gesteld door het RIVM’. In Zaanstad worden beide mogelijkheden nu door elkaar gebruikt: alleen de raadsvergaderingen fysiek en de Zaanstad Beraden, waarin besluiten inhoudelijk worden voorgekookt, digitaal. De besluitvorming over de werkwijze ligt bij de burgemeester, nadat daarover in het presidium – de gezamenlijke fractievoorzitters – over gesproken is.

Ongemakkelijke discussie

Uit een discussie in de raad bleek dat er geen meerderheid in het presidium was voor de door Jan Hamming gekozen tussenoplossing, maar dat die de zorgen van de tegenstanders van fysiek vergaderen zwaarder heeft laten wegen dan de argumenten van de voorstanders. De burgemeester weigerde om daar in de openbare politieke arena verder op in te gaan. Een groot aantal raadsleden bleek zich daar eveneens onprettig bij te voelen, maar door een motie van de POV, PVV en DZ lag het onderwerp wel op tafel. Uiteindelijk stemden alleen de VVD, het CDA, de PVV, de POV, Denk en DZ voor het schrappen van de digitale bijenkomsten, waarmee een meerderheid de huidige situatie in stand hield.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen