Raad sterk verdeeld over weer fysiek vergaderen

De raadzaal afgelopen donderdag, met wethouders  op een balkonnetje.
De raadzaal afgelopen donderdag, met wethouders op een balkonnetje.
Foto: Raad Zaanstad / Uitzending via het RIS

De gemeenteraad van Zaanstad is verdeeld over het besluit om vanaf komende week weer zo normaal mogelijk fysiek te vergaderen in het gemeentehuis. Zi vindt de PVV dat blijkens een persbericht ‘de enige optie’, maar maken anderen zich zorgen over de eigen veiligheid en die van andere aanwezigen.

De PVV heeft burgemeester Jan Hamming per brief laten weten niet meer aan online aan vergaderingen te zullen meedoen. Afgelopen week was er voor het eerst weer een fysieke vergadering in het stadhuis en die was volgens de fractie ‘prima georganiseerd’ in een aan de omstandigheden aangepaste raadzaal. Dat is niet door iedereen zo ervaren. Een ander raadslid verzocht de burgemeester om het besluit terug te draaien en tot aan het zomerreces digitaal door te gaan, omdat het protocol donderdagavond niet door iedereen even goed gevolgd werd en er bijvoorbeeld gehoest werd – en niet in de elleboog. ‘Waarom niet alle Zaanstad Beraden blijven doen vanuit huis en de algemene beschouwing dan nog een keer in de raadzaal, waarbij dan wél iedereen zich houdt aan het protocol?’

Democratisch proces

Daar waar de één meent dat digitaal vergaderen steeds beter gaat, daar ziet een ander het democratisch proces in gevaar komen. De PVV is niet te spreken over de slechte kwaliteit van de uitzendingen vanuit het gemeentehuis, waarbij sprekers soms nauwelijks te volgen zijn. De beelden zijn soms vermakelijk – een gordijn in plaats van een aan het woord zijnde wethouder; een horizontaal geprojecteerd raadslid – maar het geheel volgen vraagt vooral doorzettingsvermogen: er is gerommel met microfoons die ten onrechte aan of uit staan en het constante schakelen zorgt voor onrust en tijdverlies. Bovendien is de bespreking van heel veel onderwerpen uitgesteld omdat er niet ‘normaal’ met elkaar over vergaderd kan worden.

De beelden zijn soms wat surrealistisch.

 

 

Betekent de oproep om tóch digitaal te blijven vergaderen dat alle onderwerpen die nu voor juni en juli op de agenda staan toch maar weer moeten worden opgeschoven, is dan ook de benauwde vraag van een derde partij. Dat de gemeenteraad donderdag weer lijfelijk op het stadhuis aanwezig was, betekende niet dat ook iedereen er daadwerkelijk was. Een aantal raadsleden had aangegeven niet te kunnen, te willen of te durven en daarom was de constructie bedacht dat de debatten ‘live’ plaatsvonden en dat er digitaal gestemd werd. ‘Onbegonnen werk,’ luidt het oordeel van de PVV achteraf: de stemming die normaal een half uur duurt was pas om half twee ‘s nachts tot een goed einde gebracht.

Digitaal niet meer mogelijk

De burgemeester heeft de raad inmiddels laten weten de verschillende dilemma’s waarvoor mensen zich geplaatst zien te begrijpen, maar ‘voor de komende week zullen de vergaderingen van het Zaanstad Beraad fysiek doorgaan zoals gepland en afgesproken’. ‘Het is onmogelijk op dit moment om deze vergaderingen om te zetten naar digitaal. De inrichting van de zalen en de facilitering daaromheen voldoen aan de voorschriften van het RIVM en de Veiligheidsregio,’ zo liet hij weten. Wat is dan die nieuwe werkelijkheid?

https://twitter.com/povharrie/status/1265343388720693250

Beperkt aantal aanwezigen

Om iedereen voldoende de ruimte te geven is op het stadhuis slechts plaats voor de raadsleden, de steunfractieleden en de portefeuillehouders die deelnemen aan het Zaanstad Beraad. Er is plek voor vijftien woordvoerders, de voorzitter, een collegelid en de griffier. Volksvertegenwoordigers en collegeleden die niet deelnemen aan de vergadering zijn niet welkom en moeten de vergadering digitaal volgen. Dit geldt ook voor de fractieassistenten, de ambtelijke ondersteuning en de inwoners.

Gastvrouwen

Iedereen moet anderhalve meter afstand houden en twee gastvrouwen zorgen ervoor dat die ook in acht wordt genomen. Mensen met gezondheidsklachten of met een zieke huisgenoot moeten thuisblijven, niemand kan zomaar opstaan en ergens heenlopen. Voor toiletbezoek moet digitaal de vinger worden opgestoken middels een appje aan de griffier. Er worden regelmatig handen gedesinfecteerd, tussen de onderwerpen door wordt de raadzaal schoongemaakt. Voorafgaand aan de vergadering gelden strikte regels waar mensen zich mogen ophouden en na afloop dienen ze het pand zo snel mogelijk weer te verlaten.

Inspreken

Ook in de beide andere zalen waarin de raad vergadert is het aantal aanwezigen gereduceerd tot het maximum dat in de raadzaal geldt. Iedereen krijgt er een eigen microfoon, want delen is niet langer gewenst. Insprekers kunnen nog wel terecht in de raadzaal. Zij worden opgevangen in de centrale hal en door een gastvrouw/bode naar de zaal begeleid. Zij kunnen hun woordje doen vanaf de plek die normaal wordt ingenomen door de portefeuillehouder. Tussen insprekers door wordt ook deze plek gedesinfecteerd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen