POV vraagt inzicht in gemeentelijk huishoudboekje

Foto: Pixabay / Pezibear

De POV wil van wethouder Hans Krieger concrete cijfers krijgen over de staat van de gemeentelijke financiën. Wethouder Victor Everhardt van Amsterdam heeft laten weten dat de hoofdstad door de coronacrisis afstevent op een tekort van 261 miljoen euro. Hoe is dat hier?

De Partij voor Ouderen en Veiligheid ziet dat Zaanstad te maken heeft met tekorten in dezelfde orde van grootte. Door de oplopende werkloosheid en dus een stijgend aantal aanvragen van uitkeringen, de ondersteuning van ondernemers, de kosten van een coronacentrum in de topsporthal in Koog aan de Zaan, extra kosten voor de GGD, extra kosten door het thuiswerken van de ambtelijke organisatie ‘en ga zo maar door’ vliegen de euro’s de deur uit. Aan de andere kant dalen de inkomsten, ziet fracrievoorzitter Harrie van der Laan.

Herstelplan

Bij het laatste gaat het om bijvoorbeeld verminderde parkeergelden, toeristenbelasting en leges. De Partij voor Ouderen en Veiligheid vindt het tijd worden voor een overzicht van alle misgelopen inkomsten en de extra kosten die sinds maart gemaakt zijn. ‘Tevens zijn wij benieuwd of Zaanstad al een begin heeft gemaakt met een herstelplan,’ schrijft Van der Laan. De Volkskrant berichtte onlangs na eigen onderzoek dat driekwart van de gemeenten verwacht extra te zullen moeten bezuinigen als gevolg van de crisis en dat enkele daarvan  voorzien al dit jaar niet meer aan betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Het Rijk heeft gemeenten, provincies en waterschappen een eerste steunpakket van ruim 566 miljoen euro toegezegd voor het overeind houden van dienstverlening richting hun inwoners, maar de verdeling van dat geld is nog onduidelijk.

Meer compensatie

Al eerder zijn gemeenten gecompenseerd voor onder andere het kwijtschelden van huur van sportverenigingen (90 miljoen euro) en van het niet innen van het abonnementstarief in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (achtttien miljoen). Voor de extra kosten die gemeenten hebben gemaakt om de noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep te organiseren komt er compensatie van 23 miljoen euro. Verder wordt de Rijksbijdrage Wet sociale werkvoorziening voor sociale werkbedrijven verhoogd met 90 miljoen voor de periode tussen 1 maart en 1 juni.

Zorgenkind Werkom

Hier is wat dat laatste betreft Werkom toch al een zorgenkind. Het werkbedrijf van Zaanstad en Purmerend zal in 2024 een tekort van een miljoen euro hebben, volgens de laatste begroting, die werd opgesteld nog voordat het nieuwe coronavirus alle berekeningen en prognoses op losse schroeven zette. Wat er moet gebeuren om Werkom financieel gezond te maken is nog onderwerp van discussie in de beide gemeenteraden.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen