Heeft Barbara Visser Tweede Kamer niet de waarheid verteld?

Het complex van de mariniers in Doorn.
Het complex van de mariniers in Doorn.
Foto: Google Earth

Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser dreigt opnieuw in het nauw te komen. De Zaanse die het in Zeeland verbruide door de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen af te blazen heeft volgens de Volkskrant ruim anderhalf jaar in het diepste geheim actief gezocht naar een andere plek. Eerder dit jaar zei Vissr dat zij de Tweede Kamer en Zeeuwse bestuurders ‘maar’ een half jaar aan het lijntje hield.

De Volkskrant citeert nu uit geheime defensiestukken die in het bezit van de redactie zijn. Het kabinet maakte in februari bekend de verplaatsing van de marinierskazerne niet door te laten gaan vanwege veel intern verzet bij het korps, dat ook een ongewoon groot aantal manschappen zag vertrekken. Zeeuwse bestuurders die miljoenen euro’s hadden geïnvesteerd om de aangewezen locatie bouwklaar te maken ontploften. Tijdens een Kamerdebat op 20 februari ging Visser al diep door het stof omdat zij zowel de Tweede Kamer als de Zeeuwen lange tijd niet had meegenomen in haar twijfels over de nieuwe locatie van de kazerne.

Motie van afkeuring

Visser, tussen maart 2006 tot april 2010 gemeenteraadslid voor de VVD in Zaanstad en van 2010 tot  september 2012 wethouder van Economie, Toerisme, Werk en Inkomen, Integratie en Personeel en Organisatie, overleefde afglopen februari in de Kamer ternauwernood een motie van afkeuring. Maar nu blijkt volgens de Volkskrant dat Visser het parlement niet de waarheid heeft verteld – en dat is een politieke doodzonde. Visser zou al in 2018 gesproken hebben met andere gemeenten waar de kazerne mogelijk naartoe zou kunnen gaan.

Verspreking

Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn vanaf mei 2018 alleen ‘verkennende gesprekken’ gevoerd over mogelijke alternatieven voor de verhuizing naar Vlissingen, en heeft Visser dat ook in het debat aan de Kamer laten weten. Pas een jaar later gaf ze formeel opdracht andere mogelijkheden in kaart te brengen. Visser heeft zich volgens de woordvoerder wel versproken tijdens het debat. Zij zei dat in het najaar van 2019 met Rotterdam is gesproken over een mogelijke vestiging. Dat had 2018 moeten zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen