‘Nieuwe’ Fronikboerderij naar verwachting nog dit jaar klaar

Foto: Facebook / Fronik Buurtboerderij

Eigenaar Stadsherstel Amsterdam hoopt eind dit jaar de omvangrijke herstelwerkzaamheden aan de Fronikboerderij in Westerwatering te kunnen afronden. Inmiddels zijn de funderingen van de boerderij en de hooischuur vernieuwd.

Gezien de hoge waterstanden en de zeer slechte bouwkundige staat van de boerderij bleek dit laatste ingewikkelder dan vooraf gedacht, maar door uitgebreid te stutten en te stempelen is de klus geklaard. De draagconstructie van de hooiberg is gereed en het dak zit erop, meldt het college in een voortgangsrapportage aan de raad. De volgende stap is het dichten van de wanden aan de binnenkant en de gevel aan de buitenkant voorzien van nieuwe houten delen. De stallen waren in een dermate slechte staat dat ze ‘gecontroleerd zijn neergehaald’.

Zorgwoningen

Ook die krijgen een nieuwe fundering en worden weer opgebouwd als voorheen. In de schuur tussen de hooiberg en het huis komen de tien zorgwoningen die bij het project horen. In 2016 diende de Stichting Fronik Buurtboerderij bij de gemeente een plan in voor de zorgwoningen in combinatie met een ontmoetingsfunctie. Stadsherstel Amsterdam NV en de Heeren van Zorg ondersteunden het plan. Een jaar later gaf de gemeenteraad groen licht. De boerderij is nu een gemeentelijk monument en werd door Zaanstad verkocht aan Stadsherstel Amsterdam om de plannen te financieren en uit te voeren. De Heeren van Zorg gaat de woningen huren en de Stichting Fronik Buurtboerderij gaat de ontmoetingsfunctie beheren en ontwikkelen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen