Welles – nietes tussen wethouder en Fietsersbond Zaanstreek

Foto: Google Street View

De weekendafsluiting van de Kalverringdijk voor fietsers en de omleidingsroute zijn besproken met de Fietsersbond Zaanstreek, zei wethouder Gerard Slegers gisteren. Nee hoor, reageerde voorzitter Sonja Puhl-Diele van die organisatie via Twitter. Na de kwestie over het wegsturen van de bloemenman naast de weekmarkt in Zaandam (wel gewaarschuwd / niet gewaarschuwd) zit er dus binnen korte tijd opnieuw een wethouder in een gevalletje welles – nietes.

 

GroenLinks stelde de kwestie gisteren in de raad aan de orde. De fractie vindt de voorgestelde omleidingsroute die vanaf 13 juni op zaterdagen en zondagen gaat gelden tussen 09:00 en 17:00 uur onveilig en dat is ook het oordeel van de Fietsersbond. Volgens Stichting de Zaanse Schans, Zaanstad, Wormerland, de politie en het Hoogheemraadschap is bij een toenemend aantal bezoekers op de Zaanse Schans de anderhalve meter afstand echter niet te handhaven als de fietsers van de dijk gebruik blijven maken en worden zij daarom gedurende de weekeinden geweerd.

Lege Schans

GroenLinks vindt de afsluiting prematuur gezien het handjevol bezoekers dat de Schans in deze tijd trekt en benadrukt dat het historische wijkje geen attractie- of recreatiegebied is, ‘maar gewoon deel uitmaakt van de openbare ruimte’. Fractievoorzitter Romkje Mathkor voorziet juist problemen als fietsers met hun vervoermiddel aan de hand over de Kalverringdijk gaan lopen, omdat dit tot opstoppingen zou kunnen leiden. Volgens Slegers staan echter alle betrokken partijen achter de maatregel. Hij beloofde wel dat de veiligheid op de omleidingsroute goed gemonitord zal worden en dat zal worden ingegrepen wanneer die onvoldoende blijkt te zijn. Er is morgen op de Schans overigens een coronaproof protest tegen de afsluiting.

Fietsenpakhuis

Een door de Fietsersbond voorgestelde oplossing was volgens Slegers niet op korte termijn te realiseren en bovendien te duur. Het voorstel luidde om het fietspad te handhaven en om een nieuwe looproute aan te leggen, en tevens de scheiding tussen voetgangers en fietsers duidelijker aan te geven. Volgens de Fietsersbond werd zij geconfronteerd met een al genomen besluit en werd daarop alsnog dit alternatief voorgesteld, dat echter niet werd overgenomen.

Een vraag die ook nog op antwoord wacht is of het in deze tijd handig is om fietsen te laten verwijderen uit het centrum van Zaandam, terwijl de ondernemers daar zitten te springen om klanten en het gebruik van het openbaar vervoer nog aan restricties onderhevig is. Democratisch Zaanstad kreeg van Slegers evenmin antwoord op de vraag wanneer naar verwachting het Fietsenpakhuis in de Vinkenstraat weer open kan, zodat bezoekers meer mogelijkheden hebben om hun tweewielers te parkeren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen